Monthly Archives: március 2012

Mintagazdaság a végeken

Bodorics Pál

Agribusiness.hu riport – Chernelházadamonya és a környék gazdaságának motorja a Répcevölgye 2001 Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft., amelynek tulajdonosa nem kis kitérőt tett, mielőtt a mezőgazdaságba visszatért, de megérte. Bodorics Pál (47) cége néhány éve a mosonmagyaróvári Nyugat-magyarországi Egyetem mintagazdasága lett.

DDGS possibly connected to farm explosions

Website Wired.com reported that the six farms were blown up after methane trapped in an unidentified, pit-topping foam caught a spark. In the afflicted region, the foam is found in roughly one in four swine farms.

Egyharmadával csökkent a tejipari őstermelők száma Szlovákiában

Szlovákiában 2005-ben még 826 tejtermeléssel foglalkozó őstermelő tevékenykedett, amelyeknek a száma a tavalyi év végére 590-re csökkent.

Novus achieves record year of HMTBa production

A boost in demand for HMTBa, in both liquid and dry forms, is a result of targeted market expansion beyond poultry into swine diet formulations, ruminant rations in dairy and beef applications, as well as the ever-growing needs of the aquaculture segment.

Bükki Nemzeti Park – helybeliek jutottak haszonbérlethez

Erre azt követően került sor, hogy júniusban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletben semmisnek nyilvánította a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést.

Agrárügyekről egyeztetett a miniszterelnök

A kormányszóvivő emlékeztetett: a kormány megalakulása óta vallja, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat Magyarország számára, a nemzet ugyanis csak akkor van biztonságban, ha erős vidékre támaszkodhat.

Jogtalan volt a kelet-európai államokra kirótt agrárkészlet-megsemmisítési befizetés

A bíróság szerint a közösségi költségvetésbe történő ilyen befizetés ellentétes a csatlakozási okmánnyal. Az ügy előzménye, hogy a 2003-an született csatlakozási okmány szerint minden – magán vagy állami – készlettöbbletet fel kellett számolni az új tagállamok költségére, és az Európai Bizottságnak kellett intézkedéseket tennie e tekintetben.

Erősödő brazil-magyar agrárdiplomácia

A találkozón szó volt a magyar-brazil agrárkutatási és kereskedelmi együttműködési lehetőségek fejlesztéséről.