Monthly Archives: október 2012

Budai Gyula: versenyelőnyt jelent a magyar gazdák együttműködése

traktor

A mező- és élelmiszergazdaság, valamint a vízgazdálkodás stratégiai ágazattá vált, és ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy a belföldi és a határon túli magyar gazdák együttműködjenek egymással, hiszen ez   versenyelőnyt jelent számukra áruik piaci megjelenésekor – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára.

KSH: 1,7 százalékkal bővült a kivitel volumene augusztusban

ksh2

Augusztusban a behozatal volumene 0,3 százalékkal csökkent, míg a kivitelé 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Euróban számolva az export 2,3 százalékkal, az import pedig 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, az exporttöbblet 587,6 millió euró volt, 133,2 millióval több, mint egy éve – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A mezőgazdasági bizottság ellenzi a gyümölcsborok adójcsökkentését

cider2

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagjai – pártállástól függetlenül – ellenezték a testület szerdai ülésén, hogy csökkentsék a gyümölcsborok jövedéki adóját Magyarországon.

Belarus: Pork prices up 30% due to higher feed costs

meat

Belarus has set the maximum selling price of pork carcasses, reported the Ministry of Economy. Prices are now 30% higher than previously.

Ángyán és Bencsik átírná a kormány földtörvényjavaslatát

A kabinet javaslata szerint az számít helyben lakónak, aki legalább három éve azon a településen vagy attól legfeljebb húsz kilométerre lakik, ahol a megszerezni kívánt föld van.

Fél tonna őrölt paprikát loptak Kalocsáról

Az ellopott több mint fél tonna őrölt paprika értéke körülbelül egymillió forint.

Russia cut corn export by half due to high domestic demand

maize

By the end of this agricultural year Russia will reduce corn exports by half, predicts the general director of the Institute for Agricultural Market Studies (IKAR) Dmitry Rylko.

Támogatás borászati gépek beszerzéséhez

palackozó

Újra igényelhető támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) olyan új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására, amelyek javítják a vállalkozás összteljesítményét.