Monthly Archives: december 2012

Több támogatás az iskolatej programra

iskolatej

Jövőre mintegy 1,5 milliárd forintot biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a folytatódó iskolatej programra, 300 millió forinttal többet, mint 2012-ben.

Bezárja debreceni gyárát a FrieslandCampina

FC

A FrieslandCampina tejipari cég jövő szeptembertől bezárja debreceni üzemét, de szándéknyilatkozatot írt alá egy vevőjelölttel, így elképzelhető, hogy a gyár – beszállítóként – mégis tovább működik – közölte a társaság.

Új autópályadíj-kategória buszokra és lakóautókra

Stau Autobahn 2

A 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok és lakóautók januártól az újonnan bevezetendő B2 kategóriába tartoznak, és éves autópálya-használati jogosultságot is vásárolhatnak.

Új autókkal járnak a rendőrök

2012-11-23 11.08.51

Összesen 1750 gépkocsit kapott a rendőrség. Az autók felkészítése a Hungexpo B-pavilonjában történt, itt kapták meg a szükséges felszereléseket.

Nagyobb bírság a pirotechnikai szabályszegőknek

tüzijáték

Nagyobb bírságra számíthatnak a pirotechnikai szabályokat megszegők, a már áprilistól hatályos új szabálysértési értékhatárok alapján ugyanis egyharmaddal magasabb összegű, 150 ezer forintos bírság is szabható rájuk.

Erősödött a forint

forint euro

Lanyha év végi forgalomban a térségbeli devizákkal együtt erősödött a forint csütörtök kora délután a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon.

Hal árakkal kapcsolatos ellenőrzések

hal

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára december 21-től 24-ig tartandó ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál az élő halak beszerzési áraival kapcsolatosan a nagy áruházláncokban.

Maradéktalanul lehívjuk az uniós agrárforrásokat

Fazekas Sándor

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Palkovics Péter a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke sajtótájékoztatón számolt be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával meghirdetett pályázatok eredményeiről, valamint a 2012. december 17-ig végrehajtott egyéb kifizetésekről.

Bejgliket tesztelt és ellenőrzött a NÉBIH

bejgli

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) karácsony közeledtével a bejgli termékeket összehasonlító vizsgálati eredményei ismertetésével szeretné megkönnyíteni a vásárlók döntését.

Ismételten megemelt tejtámogatásokat fizet az MVH

tej

December 21-től fizeti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelőknek az ismét megemelt, 2011. évi nemzeti tejtámogatás újabb különbözetét.

A hazai bioetanol-gyártás csökkentheti a takarmány-behozatalt

e85

A hazai bioetanol-gyártás csökkentheti a takarmány-behozatalt az országba, emellett új munkahelyeket is teremt a magyar mezőgazdaságban – közli legfrissebb összegzésében a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ).

Módosulhat a közraktározási törvény

silo

Módosulhat a közraktározási törvény, annak érdekében, hogy a közraktárakban tárolt évi 126 milliárd forint értékű áru megőrzése még biztonságosabb legyen.

A villamosenergia-ágazat korszerűsítése az EB-vel

EU

Az Európai Bizottság (EB) arra a következtetésre jutott, hogy összhangban állnak az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokkal Magyarország és a Cseh Köztársaság terveivel kapcsolatos rendelkezések, amelyek a villamosenergia-ágazat korszerűsítését az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységeinek ingyenes kiosztásával kívánják megvalósítani.

100 tonna fertőzött burgonyát semmisített meg a NÉBIH

krumpli

A burgonya gyűrűs rothadását okozó baktérium jelenlétét mutatta ki egy októberben lefoglalt lengyel szállítmányban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság (NÉBIH NTAI) Bakteriológiai Laboratóriuma.

Budai Gyula húságazati kérdésekről egyeztetett

Bgy

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a mai napon egyeztetést folytatott Gyula, Kaposvár és Pápa városok önkormányzati vezetőivel, valamint a térség országgyűlési képviselőivel a húságazatot érintő kérdésekben.

Grain prices to remain favourable for ag investors

gabona

World grains production is to grow by more than 260 million tonnes over the next five years, but will that be enough to keep up with demand, supporting prices and leaving conditions “largely favourable for agricultural investment”.