Monthly Archives: május 2013

US investigates how GM wheat came to be in Oregon field

búza

The US Department of Agriculture’s (USDA) Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) are investigating how unapproved genetically modified when came to be a field in Oregon.

Elindult a juh-és kecske elektronikus jelölésre vonatkozó támogatások kifizetése

nyaj

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott, a juh és kecske állatállomány elektronikus jelölés támogatás keretében 52 millió forint utalása indult meg közel 2600 állattartónak.

Háromnegyed részben változik az új földtörvény javaslata

fold

Simon Attila István helyettes államtitkár megerősítette: a kormány célja a magyar családi gazdaságok erősítése. Csak magánszemély vásárolhat majd termőföldet, és közülük is csak az, aki megfelel a földműves fogalomnak.

Elkezdődött a 2014-2020-as időszak tervdokumentumainak kidolgozása

vnemeth

Több munkacsoportban, széles szakértői bázisra támaszkodva kezdődött el a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak tervezéséhez kapcsolódó ágazati stratégiák és hatástanulmányok kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban és a tárca háttérintézményeiben – jelentette be V. Németh Zsolt.

Többen igényelhetnek export előfinanszírozó hitelt

kh

„Megújult az export előfinanszírozó refinanszírozási hitel, így jelentősen kibővült a kedvezményezettek köre.

Arany fokozatú támogatóként az Élelmiszerbanknál

saga5

A Sága Foods Zrt. második alkalommal, immár arany fokozatú támogatóként vesz részt az Élelmiszerbank adományozóinak népes táborában.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Solton

solt

Új zöldség- és gyümölcsfeldolgozót létesített Solton több mint 60 millió forint beruházással a Solti Tanyasi Piac, Turisztikai, Feldolgozó és Értékesítő Szövetkezet.

Aki iskolát épít, az bízik a jövőben

Tóth Katalin

Aki iskolát épít, az bízik a jövőben, a szabadszállásiak, a fiatalság és az egész nemzet jövőjében – mondta Tóth Katalin a Petőfi Sándor Általános Iskola felújított épületének átadásakor.

Jól halad a vidékfejlesztési támogatások tervezése

v.nemeth

Május végére kell elkészülnie a Vidékfejlesztési Operatív Program első szöveges verziójának – mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Négymilliárd forint többletforrás falumegújításra és vidéki örökség megőrzésére

v.nemeth

Négymilliárd forint többletforrást biztosít a vidékfejlesztési tárca a Leader helyi vidékfejlesztési akciócsoportoknak a falumegújítási, -fejlesztési, valamint a vidéki örökség megőrzését szolgáló pályázatok finanszírozásra – közölte V. Németh Zsolt.

Magyarország elkötelezett a kontrollált vetőmag-előállítás védelmében

Feldman Zsolt

Magyarország elkötelezett a tájfajták védelmében, és a növényi szaporítóanyagok forgalmazási rendszere ellenőrzési színvonalának megőrzésében.

Pályázat a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy grafikai kidolgozására

sertés

A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy grafikájának a fogalomhoz kapcsolódó szellemiséget (természetes alapanyagokon történő tartást) kell megtestesítenie, és szimbolizálnia kell annak jellemzőit.

Diákoknak szól a „Parlagfű kisokos”

pfu

Kisiskolásoknak készített ismeretterjesztő kiadványt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Még 8 napig lehet jelentkezni az árfolyamrögzítésre

otp

Május végéig léphetnek be a törlesztési nehézségekkel küzdő devizahitelesek az árfolyamgát rendszerébe, amely a következő 4 évben fix törlesztést garantál.

Felkészítő képzés délvidéki magyar gazdáknak

Feldman Zsolt

Az anyaországi és a külhoni gazdák közötti összefogás fontosságát hangsúlyozta Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a „Felkészülés az európai uniós tagságra a mezőgazdaság területén” című előadássorozat programján.

Hungarikumok, magyar értékek

hungarikum

A Hungarikum Bizottság konferenciasorozatot szervez, melynek célja, hogy ismertesse az önkormányzatok, települések és a művelődési intézmények vezetőivel, a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt.