Monthly Archives: december 2013

Az uniós joggal ellentétes a magyar áfaszabályozás egy eleme

Európai Bíróság

A magyar nemzeti szabályozás túllép az adócsalás megelőzéséhez szükséges mértéken, amikor megfosztja az adóalanyt az adómentességtől, ha az unión kívüli exportra szánt termék az értékesítés időpontját követő 90 napon belül nem hagyja el az unió területét – mondta ki ítéletében az Európai Bíróság.

A Gallicoop 16,5 százalékos exportnövekedésre számít az idén

Pulyka

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. export árbevétele 16,5 százalékkal 11,2 milliárd forintra nő az idén a cég szerint. A szarvasi cég szerint fennállásának legrosszabb üzleti évét könyvelte el 2012-ben, de az idei évet már megerősödve zárja.

State to sell TakarekBank stake

Dávid Ferenc

The state of Hungary will sell its stake in TakarekBank, the “central bank” for the country’s savings cooperatives, in an open, international tender, a government decree published in the fresh issue of the official gazette Magyar Kozlony shows. 

Vádat emeltek a milliárdos cukoradó-csalókkal szemben

Cukor

Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség két ember ellen, akik egy szegedi székhelyű céggel, mintegy 2,5 milliárd forinttal akarták megkárosítani az állami költségvetést; a vádlottakra az ügyészség börtönbüntetést kér.

Csanyi Winery to make HUF 200m technological investment

Csányi Sándor

Csanyi Winery plans to make a HUF 200m technological investment next year to develop the wine-making equipment at its base in Villany (S Hungary), to top up investments of HUF 600m made from 2009 to this year, the company said.

A terméktanács nem változtatott tej alapár-prognózisán

Fejés

Nem változtatott alapár-prognózisán a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége: az idei – 2013. április 1-től 2014. március 31-ig tartó – kvótaévre az alapár éves átlagára vonatkozó előrejelzés továbbra is kilogrammonként 99 forint. Az elnökség azzal számol, hogy ennek alapján a feldolgozók átlagosan mintegy 110 forintos árat fizetnek majd a termelőknek a kvótaév hátralévő részében.

Kétszázmilliós fejlesztés Csányinál

Gál József

Kétszázmillió forintból fejleszti jövőre szőlészeti berendezéseit a Csányi Pincészet. A több mint egymilliárd forintos forgalmú társaság idén 15 százalékkal növelte belföldi értékesítését, s a nemzetközi piacon is erősítette jelenlétét.

Karcagi emberünk, a törökök és a protokoll

Mehmet Mehdi Eker

Perspektivikusan fejleszthetők a magyar-török agrárkapcsolatok – mondta a magyar vidékfejlesztési miniszter, miután Ankarában megbeszéléseket folytatott Mehmet Mehdi Eker mezőgazdasági miniszterrel (képünkön). Karcagról most semmi hír, se pálinkaverseny, se más kóstoló.