Magyarország időben befejezi a tojótyúkketrecek korszerűsítését

Az ezzel kapcsolatos csütörtöki brüsszeli figyelmeztetés nem befolyásolja ezt a vállalást – tartalmazza a szaktárca közleménye. Az Európai Bizottság felszólította ugyanis Magyarországot, hogy mielőbb tiltsa be a hagyományos tojóketreceket.
    A VM emlékeztet: a tojótyúkok védelméről szóló európai uniós irányelv szerint legkésőbb 2011. december 31-ig meg kellett volna szüntetni a hagyományos ketrecek használatát. Az irányelv alapján a 350 tojótyúknál többet tartó telepeken a tyúkok ez évtől csak olyan ketrecekben tarthatók, amelyek bizonyos többletelőírásoknak megfelelnek.
    Az új előírások maradéktalan bevezetését az EU 14 tagállama – köztük Magyarország – nem tudta határidőre teljesíteni. A tojótyúkketrecekkel kapcsolatos váltással együtt járó nehézségek miatt 2011 októberében az Európai Bizottság javasolta, hogy azok a termelők, akik még 2011-ben megkezdték az átállást, további 7 hónapos átmeneti időszakot kapjanak.
    Ennek megfelelően Magyarország akciótervben vállalta, hogy 2012. július 31-ig megfelel az irányelv előírásainak. A magyar hatóság folyamatosan követi, kiemelt módon ellenőrzi az átállás folyamatát – hangsúlyozza a szaktárca.
    A kötelezettségszegési eljárás az idén januárban indult a tojótyúkketrecek korszerűsítése ügyében, a csütörtöki brüsszeli döntés a különmegállapodásban vállalt határidő előtti figyelmeztetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.