A halászat hagyományait idézik fel az I. Balatoni Halásznapon Balatonföldváron

Az esemény különlegessége lesz, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászai hosszú évek után először ismét „elszórják a nagyhálót”, más néven öreghálót, amely egykor a Balatonra leginkább jellemző halászati módszernek számított.
A tó déli partjának kínálatában hiánypótló Balatoni Halásznapot a halgazdálkodási társaság és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület közösen szervezi, hagyományteremtő céllal. Míg a tó északi partján évente több esemény mutatja be a balatoni halászat tradícióit, addig a déli oldalon erre mindeddig nem volt példa – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
A rendezvény egyik kiemelt célja az ismeretterjesztés, ahol minden érdeklődő, köztük a horgászok is, információkhoz juthat a Balatonon manapság zajló halászatról, eloszlatva többféle tévhitet. Füstös Gábor, a társaság vezérigazgatója szerint még mindig sokan hiszik azt, hogy a halászok húzzák a hálót, de ezt már csak amolyan „múltidézésként” teszik majd a rendezvényen, mert manapság már más halászati módszereket alkalmaznak. A halásznapon tesztelik azt is, hogy a szakmai feladatokat ellátó balatoni halászatból lehet-e turisztikai attrakció.
Fekete Tamás, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület elnöke hangoztatta, az új rendezvény célja a környezettudatos gondolkodás erősítése, a balatoni halászat tradícióinak ápolása, és a balatoni halnak, mint a térség kiemelt turisztikai bio-termékének népszerűsítése. Balatonföldvárnak ez azért is fontos, mert idővel szeretne a horgászat déli parti központjává válni – tette hozzá.
A rendezvény részeként a vendégek figyelemmel kísérhetik a partról, vagy a vízről, hogyan dolgoznak a hivatásos halászok, és maguk is kivethetik a hálót, kipróbálva a hálóhúzást. A nap során lesz halakra épülő animációs program és gasztronómiai kínálat, régi halászati eszközöket bemutató kiállítás, és számos szórakoztató műsor is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.