Látvány-pálinkafőzde épült Sióagárd-Leányváron

Egy látogatófolyosón sétálva a pálinkafőzés minden momentumát végignézhetik a vendégek a Savanya család új, uniós támogatással épült pálinkafőzdéjében a Tolna megyei Sióagárdhoz tartozó pincefaluban, Leányváron – tájékoztatott Savanya Csaba kereskedelmi igazgató.
A 430 négyzetméteres, kétszintes épület gerincében futó látogatói folyosó négy termen vezet végig. Az elsőben a gyümölcsfeldolgozást, a másodikban az erjesztést, a harmadikban a lepárlást, a negyedikben az érlelést ismerhetik meg a látogatók – mondta Savanya Csaba. Az épületben egy 40-50 személyes kóstolóterem és mintabolt is helyet kapott.
Az új Savanya-Pálinkaház a vidékfejlesztést támogató pályázat segítségével, 150 millió forintból épült meg. A zöldmezős beruházással létrehozott 430 négyzetméter alapterületű, kétszintes látvány-pálinkaházban az ország egyik legmodernebb főzőberendezését építették meg.
A gépsort Németországban gyártották. A magas tornyos főzőberendezésen egy ütemben készül a pálinka, így az illatok, zamatok intenzívebben megmaradnak – vázolta a tulajdonos. Az 1986-ban létrehozott családi vállalkozás eleinte csak bérfőzéssel foglalkozott, a kereskedelmi főzés 2005-ben indult. A termelt mennyiség folyamatosan nő, 2012-ben várhatóan hatvanezer palack körül alakul. Az új gépsor viszont akár évi kétszázezer palack pálinka előállítására is alkalmas.
A pálinkaházat működtető cég nettó értékesítési árbevétele 2010-ben 28 millió forint, 2011-ben 52 millió forint volt. A cég tizenötféle gyümölcsből háromféle pálinkasorozatot készít. Van 38 fokos ágyas, 44 fokos prémium és 50 fokos hagyományos. A mostani fejlesztés nemcsak a termékelőállítást szolgálja, hanem a turizmus fellendítését is – hangsúlyozta Savanya Csaba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.