A villamosenergia-ágazat korszerűsítése az EB-vel

Az Európai Bizottság (EB) arra a következtetésre jutott, hogy összhangban állnak az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokkal Magyarország és a Cseh Köztársaság terveivel kapcsolatos rendelkezések, amelyek a villamosenergia-ágazat korszerűsítését az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységeinek ingyenes kiosztásával kívánják megvalósítani.

A Bizottság megállapította, hogy az így juttatott finanszírozást – amelynek a Cseh Köztársaság esetében 1,878 millió eurót, Magyarország esetében pedig 56 millió eurót tesz ki – a termelési infrastruktúra korszerűsítésére, az energiaszerkezet diverzifikálására vagy új létesítmények kialakítására fogják felhasználni. Ez – az uniós célkitűzésekkel összhangban – hozzájárul az energiapiacok liberalizálásához, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséhez és az ellátás biztonságának fokozásához.

Joaquín Almunia, a Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A cseh és a magyar tervekben előirányzott beruházások lehetővé teszik a két tagállam számára, hogy diverzifikálják a villamosenergia-előállítás forrásait és elősegítsék a nemzeti energiapiac bővülését. A programok emellett az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése révén az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek megvalósításához is hozzájárulnak.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.