Megnyílt a 31. Agromash Expo

agromash

Megnyílt a 31. Agromash Expo agrárgép-kiállítás szerdán Budapesten, a kőbányai vásárvárosban.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a megnyitón elmondta, hogy minden idők legnagyobb kiállítása mutatkozik be 200 kiállítóval 32 ezer négyzetméteren. A miniszter hangsúlyozta: Magyarország ugyan nem gyárt traktorokat, de jó minőségű, egyidejűleg közepes árú egyedi munkagépekkel és gépsorokkal jelen van a nemzetközi piacon. Emlékeztetett arra, hogy a magyar termelők gépvásárlását 25 milliárd forintos MFB-hitelkeret segíti.

A magyar mezőgéppiac tavaly 68 milliárd forint volt, de az alkatrész-kereskedelemmel együtt legalább 115 milliárdot tett ki. A növekedés 33 százalékos volt egy év alatt. A miniszter tájékoztatása szerint a világ mezőgazdasági gépforgalma 80 milliárd eurót tett ki 2011-ben, az eszközök egyharmada az EU-ban kelt el. Az eladott gépek értéke 20 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az Agromash Expóval egyidejűleg a látogatók megtekinthetik az Agrárgép Show-t, továbbá a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és pincészet kiállítást is. Az idei bemutatón 11 cég nyert díjat. A hazai termékfejlesztésért járó különdíjat a Fertilia Kft. műtrágyája kapta. A nemzetközi termékfejlesztési különdíjat a Bobcat rakodógépe és a Deutz-Fahr egyik traktora érdemelte ki.

A kiállítás szombat estig tekinthető meg a Hungexpo kőbányai vásárközpontjában.