Jobb évet vár a tej terméktanács

A tavalyi ellentmondásos év után idén kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet vár a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A tejágazatot rendkívül nehéz helyzetbe hozta tavaly nyárra, hogy a nyerstej felvásárlási árai nem követték a költségek emelkedését, ugyanakkor a piacot elárasztották az olcsó import tejtermékek – mondta a terméktanács társelnöke, Mélykuti Tibor.

Közölte: a tisztességtelen forgalmazói magatartás és a diszkriminatív árképzés tilalmáról szóló új szabályozás életbe lépésének, a piaci szereplők együttműködésének eredményeként őszre mérséklődött a szélsőséges piaci ingadozás.

Lukács László, a terméktanács ügyvezető igazgatója kiemelte: a helyzet kezelése érdekében három másik terméktanáccsal közösen javaslatot dolgoztak ki az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentéséről. A kormányzati tárgyalások még nem fejeződtek be, de a terméktanács információi szerint az áfacsökkentéssel kapcsolatban szükséges politikai döntés megszületett – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.