Növényvédelmi Tudományos Napok a Magyar Tudományos Akadémián

A hazai tudományos élet rangos eseményeként immár 59. alkalommal rendezték meg a Növényvédelmi Tudományos Napokat.

Az eseménynek otthont adó Magyar Tudományos Akadémián a szaktárca közleménye szerint Horváth József, a Magyar Növényvédelmi Társaság Elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja megnyitó beszédében hangoztatta, hogy a működőképes magyar mezőgazdaság fenntartásához és fejlesztéséhez elengedhetetlen a szakmai alapokon nyugvó növényvédelem.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte: a szakterületre jellemző példaértékű összefogás és innovatív hozzáállás viszi tovább a múlt értékeit, megteremtve a jövő szakembergárdáját, és biztosítja a hazai növényvédelem világszínvonalú működését.

A VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Vidékstratégia is megfogalmazza, hogy az élelmiszer és az élelmiszer-ellátás biztonságának szavatolása, a kiszolgáltatottság csökkentése, a minőségellenőrzés megerősítése kiemelten fontos feladat.

Kardeván Endre kiemelte: a mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is, amelynek kiindulópontja az agrárkörnyezet védelme, különösen a termőföld megőrzése, a talajvédelem és a fenntartható, integrált növényvédelem, növényegészségügy. A növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttműködése, és az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédőszer-maradvány mentes élelmiszerek előállítását – mutatott rá. Az államtitkár végezetül miniszteri elismerő okleveleket adott át a szakma képviselőinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.