Nőt a lóhúsfogyasztás Franciaországban

Meglepő hatás váltott ki a lóhúsbotrány Franciaországban: az elmúlt hetekben 10-15 százalékkal nőt a lóhúsfogyasztás a lóhúst forgalmazó hentesek szövetségének adatai szerint.

Egy hónappal azután, hogy Nagy-Britanniában botrányt okozott, hogy lóhúst találtak az elvileg marhahúst tartalmazó mélyhűtött ételkészítményekben, a franciaországi hentesek azt tapasztalják, hogy egyre népszerűbb a lóhús.

„Más hentesektől is azt a visszajelzést kaptam, hogy a héten rengetegen voltak a lóhús-boltokban. A forgalom átlagosan 15 százalékkal növekedett” – mondta szerdán Eric Vigoureux, a lóhúst forgalmazó hentesek szövetségének elnöke a France Info hírrádióban. Szerinte ennek az az oka, hogy „most mindenki a botrányról beszél, és azok, akik általában lóhúst fogyasztanak, nem éreznek lelkifurdalást”.

A hivatalos adatok szerint a franciaországi húsfogyasztásnak alig 0,3 százaléka lóhús. A csökkenés az 1980-as években kezdődött, akkor még évi 85 ezer tonna lóhúst adtak el Franciaországban, tavaly már csak 20 ezer tonnát. A Franciaországban fogyasztott lóhús hatvan százaléka importból származik.

A lóhúsfogyasztás egyébként hasonló emelkedést ért el 1996-ban és 2000-ben a kergemarhakór idején. Szakértők szerint a mostani emelkedés nem fog sokáig tartani. A statisztikai hivatal (INSEE) szerint a hússal kapcsolatos botrányokat követően az adott hústípusnak fogyasztása általában egy év alatt tér vissza a válság előtti szintre.

A Findus svéd vállalatnak Nagy-Britanniában botrányt okozó, lóhússal kevert mélyhűtött marhahús-készítményeit a német-luxemburgi határ közelében található Metzben tevékenykedő Comigel nevű alvállalkozás állította elő. A vállalkozásnak a délnyugat-franciaországi Castelnaudary-ban bejelentett Spanghero szállította a Romániából rendelt húst. A Comigel a Finduson kívül más vállalatoknak is készített olyan „marhahús-készítményeket”, amelyekbe úgy került lóhús, hogy ez nem volt feltüntetve a termékeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.