Elkötelezetten a budapesti idegenforgalom fejlesztése iránt

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a főváros vezetése is elkötelezett a budapesti idegenforgalom fejlesztése iránt – jelentette ki Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Az idegenvezetői világnap alkalmából tartott rendezvényen a BKIK elnöke megerősítette, hogy a magyar turizmus jó évet zárt a múlt évben. Ez többek között azt jelenti – mondta -, hogy a Budapesten töltött vendégéjszakák száma több mint 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Hangsúlyozta egyúttal, hogy új vendégcsalogató programok kellenek ahhoz, hogy Budapest versenyképes maradjon a turisztikai piacon.

Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy a főváros a következő években az eddiginél nagyobb mértékben be kívánja vonni a Dunát a város mindennapi életébe. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak a helyben lakók számára szeretnék vonzóvá tenni a folyó 34 kilométeres budapesti szakaszát, hanem a turisták érdeklődését is fel kívánják kelteni a folyó nyújtotta lehetőségek iránt.

A Duna-parton korlátozni szeretnék a gépkocsiforgalmat, több gyalogos teret biztosítva a folyó közelében, továbbá a vízi közlekedés fejlesztését is célul tűzték ki. Ezek az elképzelések már részét képezik az egységes budapesti fejlesztési stratégiának, amely a főváros öt-tíz-harminc évre előretekintő fejlesztési elképzeléseit tartalmazza.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy a magyar idegenforgalomban a főváros szerepe kiemelkedő, a Magyarországon töltött vendégéjszakák számából Budapest több mint 50 százalékkal részesedik. A bevételekből pedig még ennél is nagyobb arányú a főváros részesedése, 72 százalékra tehető. Ezért a budapesti idegenforgalmi kínálat rendkívül fontos Magyarország turisztikai promóciójának szempontjából.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint fontos a főváros közösségi közlekedésének fejlesztése, mivel ma már sok olyan turista érkezik Budapestre, aki itt tartózkodása alatt igénybe veszi a város közösségi közlekedését. Példaként említette a 200-as autóbuszt, amely a Liszt Ferenc-repülőteret köti össze a metróval.

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője arról beszélt, hogy a több mint három évtizede működő rendezvényt az idén is megtartják március 22. és április 7. között. Az idei fesztiválon a zene, a tánc, a színház és az opera kap kiemelt szerepet. Az idei rendezvénysorozat 17 napja alatt 20 helyszínen, 70 programot szerveznek a Budapestre látogató érdeklődőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.