Stratégiai cél az állattenyésztés és a kertészet fejlesztése

Az agrárgazdaságban stratégiai cél az állattenyésztés és a kertészet fejlesztése, amelynek révén a kész- és félkész termékek arányát a termelésben 70 százalékra szükséges emelni a jelenlegi 54 százalékról – mondta Feldman Zsolt.

A helyettes államtitkár a Világgazdaság napilap által szervezett konferencián kifejtette: miközben 2012-ben az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság termelése 9,2 százalékkal visszaesett, a kibocsátási érték 2,8 százalékkal nőtt. A magyarázat az, hogy a felvásárlási árak 13,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növénytermesztésben 17,1, az állattenyésztésben 10,2 százalékkal.

Az agrárium tavaly 8,1 milliárd euró értékű exportbevételt produkált, a külkereskedelmi egyenleg 3,6 milliárd euró aktívumot jelez. De nem kedvező az összetétel – jelezte Feldman Zsolt -, miután az export 46 százaléka alapanyag, 20 százaléka félkész termék, s csupán 34 százalék a késztermék. Eközben az importban fordított az arány, azaz a késztermékek részesedése 46 százalék, az alapanyagoké 25 százalék – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.