Időszerű a lemosó permetezés

A tél végén, ahogy az időjárás lehetővé teszi, megkezdődhet a metszés. A fák tisztogatását és az ápolási munkákat követően indokolt lehet az egyik legfontosabb növényvédelmi teendő, a lemosó permetezés végrehajtása.

A feladatról részletes tájékoztatást nyújt honlapján a NÉBIH. A rügyfakadás előtt nagy lémennyiséggel, lemosásszerűen végzett permetezéssel elpusztíthatók a vázágakon, a kéreg-repedésekben, valamint a rügyek felületén lévő kórokozók (pl. körtevarasodás, monília, levélfodrosodás) szaporító képletei, továbbá gyéríthetők a különböző kártevő atkák és rovarok, köztük a levéltetvek, pajzstetvek és gyümölcsmolyok áttelelő alakjai.

Bár a védekezés elsősorban a gyümölcsfák károsítói ellen irányul, azonban nem szabad megfeledkezni a bogyós gyümölcsűek (málna, ribiszke, köszméte) és a szőlőtőkék permetezéséről sem. A NÉBIH honlapján és közösségi oldalán a permetezés előtti teendőkről, a permetezés időzítéséről, végrehajtásáról, valamint a védekezési lehetőségekről is részletesen olvashatnak az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.