Több mint 160 milliós bírság élelmiszerhamisításért

Több mint 160 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága.

A cég, amely a bírságot kapta legalább 160 tonna növényi zsírral készült élelmiszerkészítményt hozott forgalomba sajt megnevezéssel.

A Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a tetemes bírsággal a hatóság a Ben Holding Zrt.-t sújtotta. A vállalkozás ugyanis első magyarországi forgalomba hozóként Lengyelországból legalább 160 ezer kilogramm növényi zsírral készült élelmiszerkészítményt hozott forgalomba sajt megnevezéssel.

A kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött 49 tonna terméket a lengyel beszállító (Abser Sp. z o.o) részére hatósági felügyelet mellett a múlt héten visszaszállították. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az észlelt egyéb (adóügyi) jogszabálysértések kivizsgálása miatt tájékoztatta az ügyről a Nemzeti Adó és Vámhivatalt (NAV) illetékes szervezetét is.

A közlemény utal rá: a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei közérdekű bejelentés kivizsgálása során februárban vettek első alkalommal mintát a sajtnak nem nevezhető lengyel származású termékből. További mintavételek a lengyelországi forgalmazó által szállított további sajttételek esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették.

A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló uniós előírások alapján a sajtok – típustól és megnevezéstől függetlenül – kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, azaz így a fogyasztókat megtévesztették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.