„Három éve növekedik a mezőgazdaság termelési értéke”

Három éve nő a magyar mezőgazdaság termelési értéke, 2011-ben 2168 milliárd forintot, 2012-ben pedig, az aszály ellenére 2229 milliárd forintot ért el – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor közölte: az elmúlt három évben sok szempontból stabilizálódott a mezőgazdaság helyzete, hiszen 2010-ben olyan helyzetet vett át a kormány, amelyben az ágazat minden területe válságban volt, megszűnt ágazatok, bezárt cukorgyárak, elveszett feldolgozó kapacitások és piacok jellemezték az agráriumot. A miniszter hangsúlyozta: az volt a cél – és ezt akarják garantálni a jövőben is -, hogy kiszámítható legyen a mezőgazdasági környezet, rendeződjenek a jogszabályok és a piaci viszonyok. A termelés mellett a kivitel is nőtt: 2008-2012 között 40 százalékkal bővült az export, elérte a 8,1 milliárd eurót.

Ugyan az import is nőtt 16 százalékkal, de ez még mindig csak a fele az exportnövekedésnek – mondta Fazekas Sándor, hozzátéve, hogy ehhez hasonló arányokat csak Lengyelország ért el a régióban.

Fazekas Sándor a termelés, a gazdák érdekében már megtett intézkedések között említette a disznótor vagy a helyi értékesítés-feldolgozás tiltásának megszüntetését, hogy egyszerűsítették a gazdapiacok szabályozását, tanyaprogramot indítottak és lehetővé tették a generációk közti vagyonátadást.

A miniszter beszélt a földtörvényről is, amelynek tárgyalását a húsvéti szünet után folytatják, és amelyet várhatóan április végén, május elején fogadnak el. Fazekas Sándor úgy fogalmazott, hogy az új földtörvény új korszakot nyit meg Magyarország történetében, „lezárunk egy ezeregyszáz éves vitát arról, hogy kié legyen a föld. A földtörvény elfogadásával kimondjuk, hogy a magyar földműves vásárolhat földet”. Hozzátette: most van tízmillió szereplő a földpiacon – legalábbis elméletben -, a jövőben pedig mintegy félmillió ember lesz abban a helyzetben, hogy földet vásároljon. Kitért arra is, hogy a helyi földbizottság jóváhagyása nélkül ezt nem teheti majd meg senki, ez a jóváhagyás kell a hatósági eljárás megindításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.