Magyar vezető a magyar-román kamara agrártagozatának élén

Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi kapcsolatokért és határon túli magyarsággal kialakítandó vidékfejlesztési együttműködésért felelős helyettes államtitkára vezeti a továbbiakban a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara agrártagozatát – közölte a VM.

A közlemény szerint a helyettes államtitkár csütörtökön Kolozsváron részt vett a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi ülésén és éves közgyűlésén. Az eseményen Tóth Katalin elfogadta Kiss Ervin kamarai elnök felkérését a vegyes kamara újonnan létrejött agrártagozatának vezetésére.

Tóth Katalin, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként szólalt fel. Elmondta: azért fogadta el a vegyes kamara agrártagozatának vezetésére a felkérést, mert nagy igény mutatkozik az agrárium szereplői részéről európai pozícióik megerősítésére. Megjegyezte: a szóban forgó kihívásnak való megfelelés túlnő a vidékfejlesztési tárca lehetőségeinek keretein. Így a további fejlődéshez és a hatékony érdekvédelem biztosításához már kamarai eszközök szükségesek, mint például a képzés, a szaktanácsadás, az információátadás – vélekedett a helyettes államtitkár.

Tóth Katalin hozzátette: a hosszabb távú célként megfogalmazott Kárpát-medencei Gazdasági Tér kialakításához elengedhetetlen, hogy egy nemzetpolitikai szempontból is jelentőséggel bíró gazdasági hálózat segítse a határon túli magyar gazdálkodókat és családjaikat a szülőföldjükön való boldogulásban. Kiemelte: a kormány által a múlt év márciusában elfogadott Nemzeti Vidékstratégia egyik kiemelt programpontja a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal való vidékfejlesztési együttműködések kialakítása. Ennek három legfontosabb területe a gazdaságfejlesztés, a környezetügy és a szakmai kapcsolattartás.

A Vidékfejlesztési Minisztérium törekszik arra, hogy a környező országok kormányaival és a magyar kormányon belül kapcsolati hálót kiépítve elérje, a különböző magyar fejlesztési programok összhangjának megteremtését. S így minél hatékonyabb és eredményesebb valósulhassanak meg a kitűzött célok. A VM szeretné elérni, hogy közvetítő, koordinatív szerepet lásson el a különböző országok magyar nemzetiségű ágazati szereplői között, és elősegítse szakmai fejlődésüket, önszerveződésüket, eredményes piaci fellépésüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.