Oroszország lesz a szeptemberi OMÉK díszvendége

Biztossá vált, hogy Oroszország lesz a szeptemberi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) díszvendége, miután a Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter aláírta az erről szóló utasítást.

Budai Gyula államtitkár arról számolt be, hogy orosz partnerével megállapodtak abban, hogy négy magyarországi agráregyetemen lehetőséget teremtenek az orosz ösztöndíjasok képzésére. A gödöllői Szent István Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem Agrár-és Gazdálkodástudományi Centruma és a kaposvári Pannon Agrártudmányi Egyetem kész fogadni az Oroszországból érkező diákokat. Az ösztöndíjas egyetemi képzés részleteit Szijjártó Péter kormánybiztos, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöke fogja orosz partnerével tisztázni – tette hozzá.

Budai Gyula elmondta: továbbra is hatalmas az érdeklődés az orosz fél részéről a magyar falusi turizmus iránt. Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter kifejezetten támogatná az együttműködést ezen a téren. A magyar államtitkár szerint a következő egyeztetésbe be fogják vonni a Fatoszt, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségét.

Az államtitkár szerint a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok sohasem voltak olyan magas szinten, mint az elmúlt két évben, és még mindig óriási fejlődésre van lehetőség. Mint mondta: példa erre a szerda esti bemutató, ahol négy magyar hús-és tejtermék feldolgozó cég mutatkozott be.

Budai Gyula hangsúlyozta, hogy ebből két húsipari céget már sokan temettek Magyarországon: a Gyulahús Kft.-t és a Kométát, amelyek már jelen vannak az orosz piacon és a kormány lehetőséget biztosít nekik arra, hogy tovább terjeszkedjenek.

A magyar vidékfejlesztési államtitkárral Moszkvába érkezett Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, aki az MTI-nek elmondta: a kormány és az önkormányzat összefogásával sikerült a gyulai húsipart megmenteni, de a jövőjét az biztosítja, ha megfelelő nagyságú piacokat szereznek. Jelezte, hogy a hamarosan megnyíló moszkvai magyar kereskedőházban is jelen lesz a Gyulahús Kft. Úgy vélte: a vállalat készen áll arra, hogy az orosz piaci igényeket kielégítse.

Alekszandr Csernogorov orosz mezőgazdasági miniszterhelyettes az MTI-nek méltatta a magyar erőfeszítéseket a kétoldalú kereskedelmi forgalom növelésére és elmondta: örömmel látja, hogy nemcsak Moszkvával és a Moszkvai területtel, hanem más nagy oroszországi régiókkal is egyre jobban fejlődik a magyar mezőgazdasági együttműködés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.