„A földhasználati viszonyok átrendezése visszaesést hoz”

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint a földhasználati viszonyok „erőszakos átrendezése” drasztikus visszaesést hoz az állattenyésztésben.

A szövetség fenntartásait fogalmazta meg Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdai bejelentésével kapcsolatban, miszerint a nagybirtokok arányát 20 százalékra mérsékelik, míg a kis- és közepes gazdaságok arányát 80 százalékra növelik.

A MOSZ közleményében úgy fogalmaz, hogy a kormány ezzel a Nemzeti Vidékstratégiában foglaltakkal ellentétben nem az ágazat versenyképesebbé tételére, a munkahelyteremtésre és az ágazat kibocsátásának növelésére, hanem a piacra kerülő áruk több mint kétharmadát adó társas szektor szétverésére összpontosít.

Az elmúlt évtizedben az egyéni gazdaságok által tartott állatállomány folyamatosan csökkent, napjainkban például a sertésállomány mintegy 75 százalékát, a tejelő tehenek több mint 80 százalékát a társas vállalkozások tartják. A tervbe vett átrendezés hatására a belföldi sertésállomány nemhogy a duplájára nő – mint ahogy azt a kormány vizionálja -, hanem akár egymillió darabbal is csökkenhet – állítja a MOSZ.

A társas gazdaságok földhasználatának korlátozása – a kormány szándékaival ellentétben – jelentős mértékben csökkenteni fogja a legális munkahelyek számát a mezőgazdaságban – teszik hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.