8 milliárdos kertészeti géptámogatási programot indít a VM

A tervek szerint mintegy 8 milliárdos keretből indít kertészeti géptámogatási programot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén nyártól – jelentette be a tárca vezetője.

Fazekas Sándor a foglalkoztatásról, önfoglalkoztatásról, valamint a vállalkozóvá válásáról szóló fórumon hangsúlyozta: a kormány és a vidékfejlesztési tárca is elkötelezett a családi, valamint a kis- és közepes gazdaságok támogatása mellett, ennek jegyében készítik elő az új pályázati lehetőséget is.

Emlékeztetett: ugyancsak a vidéki lakosság számára teremt munkalehetőséget és megélhetést a Földet a gazdáknak! elnevezésű program, amelyről a napokban született kormánydöntés. Ezzel a kezdeményezéssel 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe, a programba azokat a földeket vonják be, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le. A miniszter hangsúlyozta: továbbra is kiemelt cél az ország keleti mezőgazdasági és élelmiszeripari exportpiacainak visszaszerzése. Ehhez a minőségi és minél nagyobb mértékben feldolgozott termékek előállításán keresztül vezet az út – mondta.

Fazekas Sándor arra is felhívta a fórum résztvevőinek figyelmét, hogy az agráriumban foglalkoztatottak száma 37 ezer fővel nőtt az elmúlt 3-4 évben. A kapcsolódó kereskedelmi és ipari szektorok összteljesítménye a mezőgazdasággal együtt eléri a nemzeti össztermék 25-30 százalékát – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.