Fontos az önkormányzatok szerepe az új KAP megvalósításában

A Közös Agrárpolitikát (KAP) a mezőgazdasági jövedelemkülönbségek, az áringadozás, a kockázatkezelés hívta életre, de ma már számos más problémát is meg kell oldania.

Ilyen az üvegházhatás kezelése, a víz- és a levegőminőség, a biodiverzitás, illetve a vidék életképességének megőrzése, a kiegyensúlyozott területi fejlődés biztosítása – emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) gödöllői konferenciáján.

A kihívások kezelésére a 2014 utáni KAP-ban egy Közös Stratégiai Keretet hoznak létre, amelyben egyesülnek az eddig különálló alapok (az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a többi), lehetővé válik a többalapú tervezés, és így komplex programok kidolgozása – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

A következő időszakban fontos változás lesz, hogy megszűnik a vidékfejlesztési program tengelyes felosztása, ehelyett egy intézkedéscsomagból válogathatnak a tagállamok. Lehetőség lesz tematikus alprogramok indítására, hazánk két ilyet indít majd a fiatal gazdák támogatására és a rövid élelmiszerláncok ösztönzésére. Ez utóbbiban lehet fontos szerepe az önkormányzatoknak.

A LEADER-módszert (a közösségek által irányított helyi fejlesztéseket) az Európai Unió kiterjeszti a kisebb városokra és a többi alap felhasználására is. Az államtitkár hozzáfűzte: Magyarország ebben a ciklusban nem csak a források kötelező 5%-át, vagyis 70 milliárd forintot osztott szét a LEADER Programban, hanem 200 milliárdot.

A vidékfejlesztési tárca azt tervezi, hogy idén harmadszor is megnyitja a LEADER Program pályázatait. Ez egyúttal annak tesztje is lesz, hogy mennyire tudnak élni a szervezetek a nagyobb szabadsággal. A pályázaton ugyanis egyszerűbb feltételekkel lehet majd támogatást igényelni a közösségi vagy vállalkozási célú helyi fejlesztésekre. A minisztérium azt is szeretné elérni, hogy ne egyéni projektekre, hanem projektláncokra, tehát összetett fejlesztésekre igényeljenek forrást a pályázók, és hogy a támogatott programok főleg a gazdaságfejlesztést szolgálják.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2013 tavaszán 5 helyszínen rendezett fórumot a településvezetőknek, melyen a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről kaphattak tájékoztatást. A rendezvénysorozatot egy konferencia zárta Gödöllőn, melyen összefoglalták az eddigi tapasztalatokat, és feltárták az új lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.