A VM harmadszor is meghirdeti a LEADER Program pályázatait

Mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a Leader program, azaz a közösségvezérelt helyi fejlesztések támogatására – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

V. Németh Zsolt elmondta: a tárca korábban kétszer, összesen mintegy 34 milliárd forinttal hirdetette meg a pályázatot. Az idén az előző két fordulóban elnyerhető összeggel csaknem megegyező forráshoz juthatnak a jelentkezők június 3-tól. A pénzre a forrás kimerüléséig lehet pályázni. A Leader programból most könnyebben és egyszerűbben igényelhetnek támogatást a pályázók a közösségi vagy a vállalkozási célú helyi fejlesztésekhez.

Az elnyerhető legkisebb összeg 200 ezer, a legnagyobb 50 millió forint lehet. A 94 helyi Leader akciócsoport esetében a legkevesebb forrás 160, a legtöbb akár 850 millió forint is lehet. Az összes forrás 45 százalékát gazdaságfejlesztésre kell felhasználni – tette hozzá V. Németh Zsolt.

Az államtitkár kiemelte: a támogatásra pályázóknak figyelembe kell venniük a helyi vidékfejlesztési stratégiában megjelölt célokat, ugyanis a projektötletekről – azok megvalósíthatóságáról – e célok figyelembevételével döntenek a helyi bírálóbizottságok.

Emlékeztetett: a közösségi célok megvalósítását szolgáló elképzeléseket 100 százalékban, a vállalkozások fejlesztését szolgáló célok elérését 60-65 százalékos arányban támogatják. A pályázatok jogszerűségét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőrzi.

A támogatható projektek között van többek között a helyi termékek feldolgozása és piacra juttatása, valamint a megújuló energiaforrások hasznosítása, de támogatható a hátrányos helyzetű munkavállalók képzése, bemutató üzemek létrehozása, továbbá tájházak kialakítása, illetve komplex programok – például a horgászturizmus és a hozzá kapcsolódó projektek – megvalósítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.