Még 8 napig lehet jelentkezni az árfolyamrögzítésre

Május végéig léphetnek be a törlesztési nehézségekkel küzdő devizahitelesek az árfolyamgát rendszerébe, amely a következő 4 évben fix törlesztést garantál.

A véghatáridő közeledtével az OTP Bank fiókjaiban ismét növekvő érdeklődés tapasztalható az árfolyamgát iránt. A 2012. áprilisa óta elérhető konstrukció népszerűségét az is mutatja, hogy az OTP Banknál eddig benyújtott árfolyamgát igénylések száma meghaladta a 38 000-et.

A konstrukció igénybevételével, a következő négy évben, 2017. június 30-ig kiszámíthatóvá válik a törlesztőrészlet. Az ügyfelet a konstrukció választásakor semmilyen banki költség nem terheli és a közjegyzői díjat sem kell megfizetni.

A gyűjtőszámla konstrukcióval egy átlagos (5 millió Ft-os, 20 éves futamidejű) deviza alapú hitel esetén a mostani svájci frank és euró árfolyamok mellett havonta 10-15.000 Ft-os részlet csökkenés érhető el, amely 20% mérséklésnek felel meg (a törlesztőrészlet csökkenés mértéke függ az árfolyamváltozástól). Az árfolyamrögzítés időszak alatt így akár több százezer forint is megtakarítható. A hiteldíjra jutó árfolyam különbözetet (aktuális árfolyam-rögzített árfolyam) a Bank és a Magyar Állam fizeti meg a devizahiteles helyet.

A konstrukció valamennyi fizetési nehézséggel küzdő, illetve a jövőben várhatóan nehézségekkel szembesülő ingatlanfedezetű devizahitel adósnak hatékony segítséget jelenthet abban, hogy eleget tudjon tenni a havi törlesztési kötelezettségének. Ezzel a segítséggel várhatóan megelőzhető a később nehezen kezelhető adósság felhalmozása.

Az árfolyamgát igénylésének egyik fontos feltétele, hogy az ügyfél fizetési késedelme ne haladja meg a 90 napot. A programba történő jelentkezés végső határideje 2013. május 31.

A konstrukció lényege, hogy a havonta fizetendő törlesztőrészlet két részből áll, az egyik a tőkehányad, amely a hitel tőkeösszegének visszafizetésére szolgál, a másik a hiteldíj-hányad, amely a hitelösszegre fizetett hiteldíjat (kamat- és kezelési költség) jelenti.

A napi árfolyamon számított (eredeti) és a rögzített árfolyamon (180 HUF/CHF, 250 HUF/EUR, 2,5 HUF/JPY) megfizetett részlet különbözetének tőkehányadra eső része gyűjtőszámlára kerül. A törlesztőrészlet-különbözet hiteldíj hányadát az Állam és a Bank vállalja át. A gyűjtőszámlára kerülő, forintban nyilvántartott tőkehányad után kedvezményes, a 3 havi bankközi kamatlábbal megegyező kamatot kell fizetni a következő 4 éves időszak alatt, melynek mértéke jelenleg (2013.05.21-én) 4,55%. Az így felhalmozódott összeget az árfolyamrögzítési időszakot követően havi részletekben kell visszafizetni. A jogalkotó gondoskodott arról is, hogy az árfolyamrögzítési időszakot követően se emelkedjen túlzott mértékben az ügyfelek havi fizetési terhe, így a gyűjtőszámlahitel törlesztőrészletének összege a devizakölcsön rögzített árfolyamidőszak alatti utolsó forintban megfizetett törlesztőrészletének legfeljebb a 15%-a lehet. Amennyiben az aktuális árfolyam a rögzített árfolyamnál kedvezőbb (azaz például a svájci frank árfolyama 180 HUF/CHF alá csökken), akkor vagy a gyűjtőszámlán levő összeg csökken, vagy ha utóbbinak már nulla az egyenlege, akkor az aktuális árfolyammal kiszámított, eredeti törlesztőrészletet kell fizetni. A további, részletes igénylési feltételekről az ügyfelek az OTP Bank honlapján, a telefonos ügyfélszolgálaton, vagy személyesen a bankfiókban kérhetnek tájékoztatást. A programba történő jelentkezés végső határideje 2013. május 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.