Mi lesz a GM növényekkel az Európai Unióban?

Az elemzés igyekezett a lehető legszélesebb körben figyelembe venni az érintett termékkör rövid- és hosszú távú hatásáról ismert bizonyítékokat. A tanulmány elkészítését az Európai Parlament rendelte meg, miután a uniós képviselőtestület a tagországok egy jelentős csoportjához hasonlóan úgy ítélte meg, hogy további kutatásokat, elemzéseket kell végezni a vonatkozó termékek egészségre és természetre tett hatásával kapcsolatban.
Az EU-tagországok véleménye megoszlik a GM-termékek engedélyezését illetően. Egy-egy ilyen határozatnál rendre döntésképtelennek bizonyulnak, így az Európai Bizottságra marad a választás, ami viszont inkább az engedélyezés pártján áll. Magyarország abba az országcsoportba tartozik, amely – főként éppen a hatások csekély tudományos ismeretére hivatkozva – egyelőre elutasítja a GM-növények termesztését és kereskedelmét. A tanulmány készítői úgy látják ugyan, hogy az általuk megvizsgált bizonyítékok elegendőek a megbízható következtetések levonásához, de azt is jelezték, hogy zéró kockázat nincsen, és az esetleges hosszú távú hatásokról még valóban kevés az ismeret. Ez a kutatás ráadásul elsősorban a GM növények egészségügyi hatásaival foglalkozott, míg a termesztést ellenzők leginkább a környezetet érő esetleges károsodásra, illetve a mezőgazdasági termővidékekre gyakorolt hatásra hivatkoznak.

Kapcsolódó hírek:
Még nincs uniós döntés, de hamarosan lehet – Már vetnék a GM kukoricát MagyarországonBrüsszel tanácstalan a génmódosított növények ügyében


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.