A zöld komponens bevezetése a fenntartható mezőgazdaságot szolgálja

Stratégiai feladatunk a természeti erőforrásokkal való helyes gazdálkodás, mondta előadásában Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Multifunkcionális Vidék rendezvénysorozat budapesti konferenciáján.
A Közös Agrárpolitika (KAP) célkitűzései között szerepel az életképes élelmiszertermelés, ezáltal a mezőgazdasági jövedelmek és a szektor versenyképességének javítása, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás, amely a mezőgazdaság által előállított közjavak ellentételezését és ösztönzését foglalja magában, valamint a kiegyensúlyozott területi fejlődés, amely a vidéki közösségek és a vidéki munkahelyek fenntartását jelenti. A KAP zöld komponensének elemei a környezetileg fenntartható, ugyanakkor versenyképes gazdálkodás elveit ötvözik – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A 2014 és 2020 között Magyarországra érkező európai uniós közvetlen támogatások 30 százalékához a gazdálkodók – a kisgazdaságok kivételével – különböző környezeti fenntarthatósággal összefüggő feltételek teljesítése esetén juthatnak hozzá, amely kötelező feltételeket összefoglalóan zöldítésnek nevezünk. Ezért Magyarország abban érdekelt, hogy a 2014-20 közötti közösségi forrásokból a zöldítéshez köthető támogatási elem minél több gazdálkodó számára életszerű feltételek mellett igénybe vehető, és lehívható legyen.
Feldman Zsolt kiemelte: a magyar kormány a KAP tárgyalási folyamata során egyértelműen azt az álláspontot képviseli, hogy a zöld támogatási komponens alkalmazása ne korlátozza a versenyképességet, és a termelők minél egyszerűbben juthassanak hozzá a rendelkezésre álló közösségi forrásokhoz.

A Magyarország által is elfogadott tanácsi álláspont szerint fontos feltétel lesz, hogy a diverzifikáció jegyében a gazdálkodóknak 10 hektár szántóterület felett kettő, míg 30 hektár felett három növénykultúrát kellene termeszteniük az adott évben. Ez jelentős előrelépés az Európai Bizottság által eredetileg előterjesztett szigorúbb szabályokhoz képest, tette hozzá Feldman Zsolt. Az állandó gyepterület országos területarányának fenntartása várhatóan nem okoz gondot a gazdáknak, míg az ökológiai célterület kialakításakor várhatóan a támogatható szántóterület kezdetben 5, majd 7 százalékát kell majd kijelölni erre a célra üzemenként. A tárgyalások során megfogalmazott javaslatok szerint ökológiai célokra beszámíthatóak lesznek például a fehérjenövény termőterületek, ültetvények, erdős területek vagy a kunhalmok (tájelemek) is.

A zöldítéshez kapcsolódó többlettámogatások kifizetésével a gazdálkodókat is érdekeltté lehet tenni abban, hogy a mezőgazdasági termelés során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek, megőrizve ezzel a környezet megfelelő állapotát az utókornak.
Feldman Zsolt hangsúlyozta: a zöldítés létjogosultságát senki nem vitatja, az egyes tagállamok között csak a részletkérdésekben mutatkozik eltérés, amelynek oka egyértelműen az eltérő ökológiai- és termelésszerkezeti adottságaikban keresendő. Ehhez kapcsolódóan júniusban lehet végső politikai megállapodás a KAP reformjáról, a részletes szabályok kidolgozása pedig 2013 őszére várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.