Európai Uniós támogatással valósul meg a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer

A „Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer” fejlesztésére irányuló projekt elindításáról számoltak be a megvalósításban érintett intézmények képviselői.

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében megvalósuló Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer fő célja a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által létrehozott egységes kárfelelősségi rendszer követelményeit teljes körűen kielégítő informatikai fejlesztés megvalósítása.

A megvalósuló projekt eredményeképpen a rendszerben jelenleg is részt vevő mezőgazdasági termelők, illetve szervek adminisztrációs terhei várhatóan nagymértékben csökkennek majd. A szervek mostani papíralapú eljárását, egy korszerű informatikai megoldásokkal támogatott rendszer váltja fel. A mezőgazdasági termelők számára pedig biztosított lesz, hogy a kárenyhítési rendszerben szereplő területadataikat egyszerűbben, az Egységes Kérelemhez hasonló módon adhassák meg, kiküszöbölve az ismétlődő adatmegadást. Az így biztosított elektronikus adatbejelentő rendszer a korábban már megadott adatokat felhasználva segíti majd a kitöltést, és a számítások elvégzésével csökkenti a résztvevők adminisztratív terheit.

Az 1,25 milliárd forint összegű projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, várható befejezése: 2014. 06. 30.

A rendszer fejlesztése a kárenyhítésben érintett szervek együttműködésével, konzorciumban történik, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezetésével. Konzorciumi tag az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Földmérési és Távérzékelési Intézet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság mellett a Vidékfejlesztési Minisztérium, továbbá együttműködő partner a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.