Növekszik az igény a kisüzemi kézműves sörfőzdék termékeire

2013-ra végre méltó helyükre kerültek a kézműves sörök a magyar italkultúrában, ma már a fiatalok körében is trendi dolog e minőségi termékek fogyasztása – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Magyarországon a rendszerváltást követően főleg családi vállalkozások formájában alakultak kisüzemi sörfőzdék. Számuk a ’90-es évek elején meghaladta a 300-at, azonban a jövedéki szabályok és a piaci helyzet kedvezőtlen változása miatt számuk jelentősen lecsökkent. Jelenlegi termelésük a hazai sörtermelésnek csupán mintegy 0,3 százalékát adja.

A kisüzemi sörtermelés megerősítése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az utóbbi két évben több kormányzati intézkedést hozott. A tárca kidolgozta a Magyar Élelmiszerkönyv emelt szintű, önkéntes, a különleges minőségű sörökre vonatkozó irányelveit, amely mind a fogyasztók, mind az előállítók számára biztosítja, hogy az így jelölt termékek valóban megfelelnek a magasabb minőségi követelményeknek – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A VM két évvel ezelőtt kezdeményezte a jövedéki eljárással kapcsolatos adminisztratív egyszerűsítéseket, valamint a kis sörfőzdék jövedéki adójának mérséklését. Ennek eredményként a házi sörfőzés évi 1000 literig adómentessé vált, míg az évi 8000 hl-nél kisebb kapacitású „független sörfőzdék” által előállított sör jövedéki adója 50%-kal csökkent. Emellett a jövedéki nyilvántartás is egyszerűsödött.

Feldman Zsolt kiemelte: a vidékfejlesztési tárca az Agrármarketing Centrumon keresztül támogatást nyújtott az első Főzdefeszt megrendezéséhez. Az idei Főzdefeszthez kapcsolódó mostani konferenciára tájékoztatóval és gyakorlatban használható információkkal kívánjuk segíteni a kisüzemi sörfőzés területén dolgozó szakembereket, lehetővé téve a közvetlen információcserét az ágazat szempontjából fontos hatóságokkal, egyéb szervezetekkel – tette hozzá.

A mostani csapadékos, hűvös időjárás ugyan nem kedvez a sörfogyasztásnak, de a kézműves söröket forgalmazó vendéglátóhelyek, boltok gyarapodó száma, a kisüzemi sörök iránti rohamosan növekvő fogyasztói kereslet és az egyre profibb marketing remélhetőleg bőven ellensúlyozza ezt a pillanatnyi hátrányt.

Szeretnénk, ha egyre több jó magyar kézműves sört kóstolhatnánk és ha minél több magyar sörfogyasztó ismerkedne meg a jó magyar pálinkák és borok mellett ezzel a különleges világgal – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.