Nők a munkaerőpiacon

Európai szinten is kimagasló eredményeket ért el a kormány a nők munkába állítása terén – mondta Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos.

Nagyon jó eredménynek nevezte, hogy tavaly 42 ezerrel nőtt a foglalkoztatott nők száma, arányuk így elérte az 52 százalékot; „ha ezt minden évben folytatni tudjuk, akkor a céljainknál vagyunk” – mondta.

A miniszteri biztos kiemelte: a hazai nők munkaerő-piaci pozícióit nem a férfiakéhoz, hanem más uniós tagállamok értékeihez viszonyítva kell megítélni. Mint elmondta: 1997-ben, amikor a legrosszabb, 45 százalékos volt a női foglalkoztatottsági mutató az unióssal párhuzamosan indult felfelé a trend, így Magyarország évekig tartotta 4-5 százalékos lemaradását.

Akkor viszont Magyarországon megtorpant a bővülés, így 2008-ra már nyolc százaléknál is szélesebbre nyílt az olló; emiatt Bulgária, Lengyel- és Spanyolország is leelőzte Magyarországot, amelynél alacsonyabb rátával csak Görög- és Olaszország, valamint Málta rendelkezett – jegyezte meg.

Szalai Piroska kiemelte: a felmérések azt mutatják, hogy napjainkban a nők nem akarnak választani a család és a munka között, a kormányzatnak pedig az a célja, hogy minél több lehetőséget biztosítson azoknak, akik mielőbb vissza akarnak térni a munka világába, és azoknak is, akik a lehető leghosszabb ideig akarnak gyermekük mellett maradni.

A rugalmas foglalkoztatási formák, így a részmunkaidő előnyeit kiemelve a miniszteri biztos arról beszélt: visszatérni a munkaerőpiacra mindig nehezebb, mint – akár kisebb intenzitással – bent maradni.

Kara Ákos (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője, a parlament foglalkoztatási bizottságának alelnöke az eseményen kiemelte: jó úton jár a kormány, amely 2010-ben azt tűzte célul, hogy minél több embernek legyen munkája s mind többek kaphassanak célzott segítséget álláshoz jutásban vagy annak megtartásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.