Welcome South Africa!

A magyar és a dél-afrikai gazdasági kapcsolatok tovább erősödhetnek, a tavalyi 415 millió dollár forgalom tovább bővíthető – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a két ország üzletembereinek budapesti fórumán. Rob Davies, dél-afrikai kereskedelmi és ipari miniszter-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy ők Magyarországra, mint az Európai Unió tagállamára tekintenek. Országa tagja a Dél-afrikai Fejlesztési Közösségnek (SADC), amely révén jelentős piacot lehet elérni a térségben. Radetzky Jenő, az MKIK nemzetközi alelnöke szerint a két ország közötti együttműködésben a multinacionális vállalatok mellett a kis- és középvállalkozásoknak is szerepet kell kapniuk.
Parragh László az üzleti fórumon elmondta, hogy Dél-Afrika ásványkincsekben a világ egyik leggazdagabb országa. A kamara elnöke szerint az együttműködés a két ország cégei között hasznos lehet mindkét ország számára. Rob Davies miniszter-helyettes ismertette: a következő öt évben évente 5 százalékos GDP növekedésre számítanak. Jelentős beruházási programjaik vannak, amelyekben az állam is szerepet vállal a magántőke mellett. Terveik szerint a következő 3 évben 43,5 milliárd eurót fektetnek be egyebek mellett infrastruktúra fejlesztésbe, az energiaszektorba, a közlekedésbe, logisztikába.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint Dél-Afrikába évente 0,5-1 milliárd amerikai dollár működő tőke áramlik. Főbb befektetők az Európai Unió és az USA. Az Európai Unió működő tőkebefektetéseinek állománya Dél-Afrikában meghaladja a 41 milliárd eurót. Az MKIK adatai szerint a magyar kivitel Dél-Afrikába 2007-ben 395,8 millió dollárt tett ki az egy évvel korábbi 273,6 millió dollárral szemben. A Dél-Afrikából származó magyar behozatal 2007-ben 16,5 millió dollár volt, ami némi növekedés a 2006. évi 14,7 millió dollárhoz képest.
A kamara szerint az afrikai kontinensen az elmúlt években Dél-Afrika Magyarország legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere lett, az Afrikába irányuló magyar kivitel csaknem harmada oda irányul. A magyar kivitel főbb tételei között szerepelnek az irodagépek, adatfeldolgozó berendezések, híradástechnika és hangrögzítő berendezések, villamos gépek, közúti járművek, bútorok és fémtermékek. A Dél-Afrikai Köztársaság cégei mintegy 300 millió amerikai dollár tőkét fektettek be Magyarországon. A legnagyobb dél-afrikai befektetők Magyarországon a sörgyártásban érdekelt South African Breweries, a papírgyártással foglalkozó Anglo-American cég, a moziépítés profillal rendelkező Ster-Kinekor vállalat, továbbá az útépítő, karbantartó G5 Infrastructure Developments.