Mintegy 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást

Több mint 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást az idén, a június 10-i végső határidőig összesen 180 123 egységes kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

A támogatások alapjául szolgáló bázisterület Magyarország esetében 4,829 millió hektár. Ezért az egy hektárra jutó tényleges összeg megállapításához arányos visszaosztást kell alkalmazni. Az MVH az idén hektáronként hozzávetőlegesen 233 eurós – azaz mintegy 70 ezer forint körüli – területalapú támogatást utalhat ki. Ez mintegy 8 százalékkal haladja meg a tavalyi 213,99 eurót.

A konkrét hektáronkénti összeg azonban nemcsak a visszaosztási rátától, hanem a forint/euró árfolyamtól is függ, amelyet az Európai Központi Bank 2013. október 1-jén érvényes forint/euró átváltási értéke alapján határoznak meg – jegyzi meg a közlemény.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az adminisztratív és helyszíni ellenőrzésekkel mindent megtesz annak érdekében, hogy a kifizetés is zökkenőmenetes legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.