Válságjelek a papírhulladék piacon

A papírhulladék árak jelentősen csökkenhetnek a következő hónapban – figyelmeztet a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE).

A HOE szerint az e-útdíj bevezetése miatt növekvő szállítási költségek és a gazdasági válság 2009-ben tapasztalt tendenciáinak ismétlődése egymás hatását felerősítve hat a piacra. Így a felvásárlási árak radikális visszaesésére kell számítani.

A hulladékbegyűjtő, -kereskedő és -előkezelő vállalkozások egyik legjelentősebb érdekképviseleti szervezete szerint az elektronikus útdíj bevezetése érzékenyen érinti a magas fajlagos szállítási költségű szolgáltatást. A papírhulladéknak alacsony a fajsúlya, egy teherautóra legfeljebb 1-5 tonna fér fel. Az út 50 százalékát városon kívül teszik meg a járművek. Az útdíj bevezetése miatt az HOE tagvállalatai 15-30 százalékos költségnövekedéssel kalkulálnak, amelyre csak úgy tudnak fedezetet biztosítani, hogy a felvásárlási áraikat csökkentik – indokolt Sárosi Eszter, a HOE ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ez a költségnövekedés minden hulladékot érinteni fog, például az üveg-, a fém-, a fa-, valamint a szállítási költségekre még érzékenyebb műanyaghulladékot, de a kommunális hulladékszállítást is. A szakemberek szerint az árcsökkenést mindig nehéz a hulladéktermelőkkel elfogadtatni.

Haag János, a Duparec Kft. – az egyesület papírhulladék szakosztálya egyik tagvállalatának – ügyvezetője az európai adatokat elemezve a gazdasági válságot megelőző jelenségekre figyelt fel, eszerint a fogyasztás kis mértékben, de folyamatosan csökken, a felhalmozott készletek növekednek, és az olló nyílik. A két hatás felerősíti egymást, így az átvételi árak zuhanására számíthatnak a nyár közepén a hulladéktermelők.

Ezért a HOE kezdeményezi, hogy a hulladékszállítással foglalkozó cégek számára is biztosítson a kormány a mezőgazdasági szállítmányozókéhoz hasonló e-útdíj kedvezményeket és ehhez kéri a környezetvédelmi igazgatás támogatását is. Bízik továbbá az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség támogatásában. Haag János elmondta: a papírhulladék felvásárlási árának csökkenése 5-20 százalék között lehet minőségtől függően és kilogrammonként összességében elérheti a 4-10 forintot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.