Az e-útdíj felülvizsgálatát kéri az ÉFOSZ

Az e-útdíj felülvizsgálatát, a kedvezményben részesülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek körének bővítését kéri a kormánytól az ÉFOSZ, támogatva a NAK korábbi, a kedvezmények bővítésére vonatkozó kezdeményezését.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elismeri az e-útdíj bevezetésének szükségességét. Ugyanakkor már a jogszabály elfogadásakor felhívta a figyelmet a visszásságokra, amennyiben az útdíj-kedvezmények körét nem úgy alakítja ki a kormány, hogy az élelmiszergazdaságban tevékenykedők terhei ne növekedjenek elfogadhatatlan mértékben. A szakmai szervezet szerint ellenkező esetben az élelmiszerek árának érdemi növekedésével, illetve további élelmiszergazdasági csődökkel kell számolni.

Az élelmiszerek jelentős része viszonylag kis értékű, ugyanakkor nagy szállítási igénnyel bíró árucikk, amelyek esetében nemcsak a késztermék, hanem az alapanyagok szállításának költségeit is megnöveli az e-útdíj – hívja fel a figyelmet az ÉFOSZ. Az élelmiszer-feldolgozó ágazatot sújtó különadók, a versenyhátrányt okozó gazdasági környezet és a csökkenő fogyasztás miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő vállalkozások az „újabb terhet már nem képesek lenyelni”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.