Önrész nélküli hitelt javasol a MEHI

Az állam ne vissza nem térítendő támogatással járuljon hozzá a lakóépületek energetikai felújításához, hanem hozza létre a Nemzeti Energiahatékonysági Alapot.

Az Energiahatékonysági Alap egy önrész nélküli, kedvezményes kamatozású hitelt nyújthatna erre a célra – javasolja a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEHI).

Ilyen alap Szlovákiában, Bulgáriában és a balti államokban már évek óta működik – áll a közleményben. A MEHI annak kapcsán javasolta ezt, hogy a fejlesztési tárca július 12-én pályázatot jelentetett meg társasházak energiahatékonysági felújítására, fűtéskorszerűsítésére és a megújuló energiaforrás-felhasználásuk növelésére. Ebben a pályázatban a teljes támogatás 830 millió forint, amelyből lakásonként félmillió forintos támogatással számolva mintegy másfélezer lakás felújítása finanszírozható, ha a támogatás aránya 50-60 százalék közötti.

Ez az összeg az igények fél ezrelékét elégíti ki, és a MEHI számítása szerint így 660 évig tartana a lakásállomány felújítása. A közlemény kitér arra is, hogy a hiányzó forrásokat hatékonyan egészíthetné ki az idei költségvetésben 5,2 milliárd forinttal szereplő Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR).

Ezt a pénzt az éghajlatváltozás elleni harc – így például az energiahatékonysági beruházások – finanszírozására kell fordítani. A ZFR-rel kapcsolatban a fejlesztési tárca még februárban azt a tájékoztatást adta a MEHI-nek, hogy az arról szóló jogszabály elkészítése folyamatban van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.