Megalakult a Hungarikum Klub

hk

Megalakult a Hungarikum Klub, a fórum a már hungarikummá nyilvánított nemzeti értékek képviselőinek és a Hungarikum Bizottság tagjainak részvételével tartotta alakuló ülését.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a klub célja egy olyan fórum létrehozása a hungarikumok gyűjteményében szereplő értékek képviselőinek és a bizottság tagjainak, ahol az aktuális kérdések mellett a védett értékek jogvédelméről egyeztethetnek.

A szervezet a Hungarikum Bizottság 14 tagjából és a jelenleg 16 hungarikummá nyilvánított nemzeti érték képviselőjéből áll. Az első ülésen a testület a határon túli magyar értékekkel – épített örökség, népszokások, ételkészítési hagyományok – is foglalkozott, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek – közölte a miniszter. A bizottság működési forrásaiból 200 millió forintos kommunikációs keret áll rendelkezésre különböző kiadványok megjelentetésére, honlapfejlesztésre; a közbeszerzési eljárások folyamatban vannak.

Fazekas Sándor arról is szólt, hogy a nemzeti értékek és hungarikumok kiemelt jogvédelmet élveznek, a bizottság a külföldi eredetvédelmi és iparjogvédelmi eljárásokban, vagy az esetleges peres ügyekben is segítséget nyújt. A helyi és megyei értékekkel foglakozó bizottságok megalakulása jól halad, ősszel újabb hungarikumokkal bővülhet a kör – mondta Fazekas Sándor. A hungarikumok külön meg fognak jelenni az őszi budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK).

Arról is beszélt, hogy a szervezet a hungarikumokkal kapcsolatos véleményeket, és bírálatokat is tárgyalta. Újságírói kérdésre kitért arra, hogy a Hungarikum Szövetség (HUSZ) több kritikát is megfogalmazott a minősített hungarikumokkal kapcsolatban.

A vidékfejlesztési miniszter kitért arra: a bizottság a törvény alapján hozza meg a döntéseit. Hozzátette: ha a karcagi birkapörkölt az UNESCO védett értékeinek listáján szerepel, akkor méltó a hazai védelemre is. Szólt arról is, hogy több ételkészítési hagyomány esélyes a hungarikum címre, példaként a csabai kolbászt és a bajai halászlevet emelte ki.