Együttműködési programot hoztak létre a visegrádi országok nukleáris kutatóintézetei

A visegrádi országok nukleáris kutatóintézetei V4G4 Kiválósági Központ névvel együttműködési programot hoztak létre a nukleáris együttműködés elősegítésére a negyedik generációs gyorsreaktor fejlesztésének témában.

Az erről szóló dokumentumot csütörtökön írták alá. Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az aláírás után elmondta: a megállapodással lehetővé válik az érintett országokban lévő sajátos erők egyesítése, az együttműködésben a magyar fél az üzemanyag-fejlesztést, tesztelést és minősítést vállalta első lépésként.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a világban fordulathoz érkezett az atomenergetika fejlődése, megjelennek a negyedik generációs reaktorok első prototípusai, a visegrádi országok kormányai felismerték a kutató-fejlesztői munkába való bekapcsolódás lehetőségét.

A kutatók, műszaki szakemberek továbbra is keresik azokat a megoldásokat, hogyan lehetne az atomenergetikát hosszú távon fenntartható energiaforrássá tenni – tette hozzá Kovács Pál.

Horváth Ákos, az együttműködésben résztvevő MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója elmondta, hogy a közeljövőben az együttműködés keretében szlovákiai bejegyzéssel nonprofit szervezetet hoznak létre a kutatási program összefogására, az Európai Unióval való kapcsolattartásra. Az együttműködés révén hosszú távon, a tervek szerint 2025-re Allegro néven demonstrátor-reaktort építenek fel, ennek előkészítéséhez országonként kutatási infrastruktúrákat alakítanak ki, Magyarországon fűtőelem kutatására alkalmas laboratóriumot fognak építeni.

A V4G4 együttműködést a francia atomenergetikai kutatóintézet, a CEA szaktudással támogatja, a későbbiekben pedig nyitott lesz az európai kutatók számára is – tette hozzá a főigazgató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.