Borászati és vadászati hagyományok Sümegen

A borkultúra és a vadászati hagyományok ápolása áll a középpontban a Szent Jakab-napok programjában, amelyre szombaton és vasárnap várják Sümegen a közönséget.

A sümegi ugyan az ország legkisebb borvidéke, de nagy figyelmet fordítanak a borkultúra ápolására – mondta Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere. Mint hozzátette, az elmúlt hét végén avatták fel a Csabrendek és Zalagyömörő felőli utat összekötő körforgalomnál a Balaton-felvidéki borvidék kapuja jelölőhelyet, amely egy 1834-ben készült prés, s arra hívja fel a látogatók figyelmét, hogy borvidékre érkeztek.

A Szent Jakab-napokon a borászathoz és a vadászathoz kapcsolódó hagyományokat elevenítik fel, valamint a történelmi város barokk múltjára, arra az időszakra emlékeznek, amikor a település fénykorát élte.

Szombaton kilenckor Jakab-napi lövészversennyel kezdődik a program, 11-től művészeti kiállítások látogathatóak a püspöki palotában tárlatvezetéssel, a hátsó udvarban pedig a Balaton-felvidéki borvidék borászatai nyitják meg standjaikat, sajtosok és kézművesek kínálják portékájukat. Ugyanekkor a palota vadásztermében Balaton-felvidéki szakmai nap kezdődik.

Délután vaddisznópörkölt-főző versenyt rendeznek, lesznek zenei programok is, majd a hat órakor kezdődő hivatalos megnyitó után Várkonyi Szilvia operetténekes és Tóth János operaénekes ad műsort. Ezt követően este 11-ig koncertek lesznek.

Vasárnap családi nappal folytatódik a programsorozat, a palota belső udvarában családi játékokat lehet játszani, fél hatkor a Pannon Várszínház a Csalóka Péter című mesejátékot adja elő a színpadon, este fél kilenckor pedig az Alma együttes zenél.

Délután háromkor Hubertus-mise kezdődik a ferences rendi templomban a Bakony Kürt Egyesület és a franciakürtösök közreműködésével, majd látványos, jelmezes, történelmi felvonulást tartanak Sümeg utcáin, ahol a város 1000 évét jelenítik meg korszakok szerint.

Bemutatkoznak solymászok és íjászok, valamint a híres Capári kopófalka, amely az őszi vadászlovaglások tradicionális kísérője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.