Miniszteri javaslat az élelmiszerpazarlás ellen

fazekas

Széleskörűen támogatták az Európai Unió tagállamai Magyarország felhívását az élelmiszerveszteség és élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében.

A Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter javaslatára született kezdeményezéshez az Európai Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén 14 ország azonnal csatlakozott, támogatásukról biztosítva hazánkat.

A kezdeményezésre azért volt szükség, mert az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslései szerint jelenleg az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmada veszendőbe megy. Ha ehhez hozzávesszük a szegénység és éhezés, a természeti erőforrások szűkössége, valamint az elhúzódó pénzügyi és gazdasági válság problémáját, nyilvánvalóvá válik, hogy ezt a helyzetet haladéktalanul orvosolni kell globális, európai és nemzeti szinten egyaránt.

Az utóbbi időben figyelemre méltó kezdeményezések indultak ezen a téren, például a FAO és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szervezésében. Ezek mellett számos egyéb sikeres nemzeti program létezik Európa szerte, de az egymástól elszigetelt jó gyakorlatok helyett uniós szinten is szükség van a tapasztalatok megosztására és a közös fellépésre.

Fazekas Sándor ezért kezdeményezte az élelmiszerveszteség és -pazarlás uniós szintű vitáját az Agrárminiszterek Tanácsán. Hazánk kérte, hogy az Európai Bizottság az illetékes nemzetközi szervezetekkel és más érintettekkel közösen dolgozzon ki olyan terveket, amelyek eredményeként a jövőben együttműködve világos képet kaphatunk a globális helyzetről és megtehetjük a mindannyiunk érdekeit szolgáló, megfelelő intézkedéseket. A magyar felvetést számos tagország minisztere támogatta, így várható, hogy a Bizottság a következő hónapokban intenzíven foglalkozik a kérdéssel.

Az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében egyik legfontosabb teendő az elemzési módszerek összehangolása és az egyes országok jó gyakorlatainak megosztása. Elengedhetetlen továbbá a tudatos élelmiszerfogyasztás és a rövid élelmiszerlánc kialakulásának támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása az élelmiszerek megbecsülésére.