A Mol értékesítette az oroszországi Zapadno-Malobalykskoye mezőt

A Mol Nyrt. adásvételi szerződést írt alá két orosz céggel, melyben értékesítette az OOO Zapadno-Malobalykskoye cégben meglévő 50 százalékos részesedését a vállalat portfólió-optimalizálási tevékenységének keretében.

A közlemény ismerteti: ez a vállalat az oroszországi Zapadno-Malobalykskoye (ZMB – Zapadno-Malobalikszkoje) mező birtokosa. A tranzakciót lezárták. A Mol ugyancsak előrehaladott tárgyalásokat folytat a OOO MOL Western Siberia cégben lévő 100 százalékos tulajdonának értékesítéséről. Ez a cég birtokolja a ZMB mezőhöz infrastrukturálisan szorosan kapcsolódó Szurgut-7 blokk kutatási licenszét, így része lehet egy kedvező csomagmegállapodásnak.

Az előrehaladott életciklusú ZMB mező nyersolaj-kitermelése az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott. Az éves termelés 2005-ben érte el a maximális szintjét, amikor a Mol részesedésére eső napi termelés meghaladta a 27 ezer hordót. A vonatkozó napi termelési szint jelenleg 7 ezer hordó alatt van.

2012 év végén a ZMB blokk Mol részesedésére jutó bizonyított szénhidrogén-készlet (SPE 1P) 15 millió hordó olajegyenérték (MMboe), míg a bizonyított és valószínű készlet (SPE 2P) 33,3 MMboe volt, melynek kevesebb, mint 25 százaléka van már termelésbe állítva.

A Mol továbbra is erősen elkötelezett oroszországi operációja iránt, különös tekintettel a Bajtugan és Matyuskinszkaja blokkjaira, és pénzügyi rugalmasságát kihasználva, a további növekedését biztosító új kutatási és termelési eszközökbe kíván befektetni a régióban és harmadik országokban – írja közleményében a társaság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.