Folytatódnak a traktoros tiltakozások Horvátországban

Folytatódnak a traktoros tiltakozások Horvátországban; az agrártámogatások teljes összegű kifizetését sürgető termelők a tárgyalások második körében sem tudtak megegyezni a kormánnyal.

Horvátország néhány északkeleti megyéjében hétfőn már hatodik napja részleges, helyenként teljes útlezárásokkal tiltakozik a gazdák egy része, akik keveslik a búza felvásárlói árát és a támogatások még ki nem fizetett részét követelik. Szerintük a kormány a mezőgazdaságon spórolt a legtöbbet az idei költségvetésben.

Az agrárkamara képviselőit a múlt csütörtökön fogadta a mezőgazdasági miniszter, a felek azonban csupán abban tudtak megegyezni, hogy hétfőn folytatják a tárgyalásokat.

A hétfői maratoni megbeszélésen már Slavko Linic pénzügyminiszter is részt vett, aki a horvát közszolgálati rádió-televízió tudósítása szerint a tárgyalások után kijelentette: a kormány nem fogja növelni a költségvetési hiányt a gazdák követelései miatt, ha lesz is módosítás, az csakis „lefelé” és semmiképpen sem „felfelé” lehetséges.

Tihomir Jakovina mezőgazdasági miniszter kifejtette: az állam a tavalyi támogatásokat teljes egészében kifizette, idén pedig 2,4 milliárd kunával ösztönözte a termelőket. Hozzátette: a kötelezettségek átütemezésével és új hitellehetőségekkel segítik majd a gazdákat.

Matija Brlosic, az agrárkamara elnöke azt mondta: a miniszterelnökhöz és a köztársasági elnökhöz fordulnak segítségért. A tiltakozók bejelentették: fokozzák a traktoros blokádot, újabb pontokon vonulnak az utakra. A búzatermelők hétfőn a felvásárlókkal is tárgyaltak, eredménytelenül: tavalyhoz hasonlóan idén is 1,38 kunát szeretnének kapni kilogrammonként, mert szerintük a 1,05 kunás ár a termelési költséget sem fedezi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.