Merkel nem ért egyet a külföldieket sújtó autópályadíjjal

Angela Merkel német kancellár, a konzervatív CDU elnöke nem ért egyet a bajor testvérpárt, a CSU javaslatával, miszerint autópályadíjat kell kivetni a német sztrádákat használó külföldi autósokra.

Merkel egy televíziós interjúban azt mondta: „a bajor elképzelések nem egyeznek az én felfogásommal”. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy hét végi interjúban kijelentette: pártja nem vesz részt a következő német kormány munkájában, ha annak programjában nem szerepel, hogy autópálya-használati díjat vetnek ki a külföldi autósokra.

Angela Merkel az interjúban kifejtette: nem újdonság, hogy a konzervatív testvérpártok nem értenek egyet valamiben, az országos parlamenti választások előtt pedig mindig akadnak „apró eltérések”, különösen amikor nemcsak országos, hanem bajor tartományi választások is vannak ugyanabban az évben. 2013 ilyen év. Szeptember 15-én Bajorországban tartanak helyi törvényhozási választást, egy héttel később pedig a szövetségi parlameti választás következik. A külföldieket sújtó autópályadíj bevezetése szerepel a CSU bajorországi választási programjában, az országos választásra készített közös, CDU/CSU-programban viszont nem.

Szakértők szerint Németország uniós szabályokat sértene, ha csak a külföldiekkel fizettetnének úthasználati díjat.

A tehergépjárművek után már 2005 óta fizetni kell a csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért és 2012-ben több mint ezer kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. Az már többször felvetődött, hogy a személygépkocsikra is ki kellene terjeszteni a rendszert, de a kérdés mindig lekerült a napirendről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.