Kína egyre több búzát vásárol

Kína a világ első számú búzaimportőrévé nőheti ki magát, ha a jelenlegi tendencia folytatódik. Tavaly megháromszorozta behozatalát az előző évhez képest, s az idei adatok is növekvő „étvágyáról” tanúskodnak.

A tavaszi fagyok és a májusi, júniusi csapadékos időjárás 2,6 millió tonnával csökkenti a termést idén az olyan búzatermesztő tartományokban, mint Honan, Anhuj, Csiangszu és Senhszi – olvasható a China Daily című angol nyelvű napilap keddi számának összeállításában. Az ország nagy részét sújtó tartós aszály hatását egyelőre nem becsülték meg.

Kína büszke arra, hogy lakossága gabonafogyasztásának 95 százalékát maga termeli meg, de az utóbbi évek növekvő importja azt jelzi, hogy hamarosan megelőzheti Egyiptomot, a világ legnagyobb búzaimportőrét. A szakemberek szerint azonban nincs ok aggodalomra, ugyanis az import a készletek, a központi tartalék jobb minőségű áruval történő felújítását is szolgálja.

Ráadásul az ausztrál, az amerikai és a francia búza olcsóbb, mint a hazai. Július 30-án például az amerikai búza átlagára 303 dollár (68300 forint) volt tonnánként, míg a csengcsoui árutőzsdén 407 dollárt (91700 forint) kértek tonnájáért. Megfigyelők megjegyzik azt is, hogy míg Egyiptom hazai felhasználásának csaknem 50 százalékát fedezi külföldről, Kína, ha el is éri a 8,5 millió tonnát, az is csak a teljes fogyasztás 7 százaléka lenne.

Kína 2012-ben 3,68 millió tonna búzát importált, s az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslése szerint a 2013-14-es gabonaévben el fogja érni az 5 milliót, hazai becslés szerint pedig a 6 milliót is meg fogja haladni.

Ausztrália az első öt hónapban 426 ezer tonna búzát szállított Kínába, és Peking már döntött egy további másfél millió tonnás megrendelésről. Az idei év első felében 1,36 millió tonna búzát hoztak be az országba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.