Orosz exportra készül a kaposvári Kométa

A kaposvári Kométa 99 Zrt. hamarosan megkapja az oroszországi forgalmazási engedélyét, ezzel tovább erősíti exporttevékenységét – tájékoztatott a hazai húsipar egyik meghatározó szereplője, Somogy megye egyik legnagyobb foglalkoztatója.

A társaság kiemelten minőségi és magyar forrásból, jelentős részben saját telepről származó sertéshúst dolgoz fel, szigorúan ellenőrzött körülmények között. A kaposvári székhelyén és a fővárosi telephelyén csaknem 500 embert foglalkoztató vállalat – főként a nagy hozzáadott értékű húskészítmények értékesítésére fókuszálva – jelentős növekedést tervez már rövid távon, és ennek egyik fő területe az exporttevékenység erősítése – áll a cég közleményében. Hozzáteszik: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az orosz piac több meghatározó szereplőjével.

Az olasz többségi tulajdonú cég közölte: az elmúlt időszakban jelentős sikereket ért el az exportértékesítésben, míg 2011-ben a teljes készítményértékesítés 5 százaléka került a külföldi polcokra, mára ez már csaknem 20 százalék. Példaként említik, hogy az olaszországi piacon történő készítményértékesítés már 2,5-szerese az elmúlt évnek.

A társaság 2012-ben megközelítőleg 18 milliárd forint forgalmat bonyolított le, beruházásainak összértéke az elmúlt 10 évben meghaladta a 8 milliárd forintot – ismerteti a Kométa közleményében. Több magyar húsipari cég, köztük a kaposvári Kométa válságos helyzete tavaly decemberben kapott nyilvánosságot.

Kaposvár önkormányzata ez év áprilisában a dolgozók és a beszállítók – mintegy 900 család megélhetésének biztonságát védve – a Kométában 38 százalékos tulajdonrészt jelentő, kétmilliárd forint tőkeemelés célú befektetésről szóló szerződést kötött a húsipari cég tulajdonosaival, amely további egymillió forint tőkeemelést vállalt. Az önkormányzat hétszázalékos hozamgaranciát, valamint 75 százalékos döntési kompetenciát kért, vagyis nélküle nem hozhatók meg stratégiai döntések.

A gazdasági együttműködés meghatározott időre, a 2018 végéig szóló középtávú üzleti terv sikeres megvalósításáig szól. Ezt követően a többi részvényesnek, illetve a Kométának kívánja értékesíteni a részvényeit Kaposvár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.