Keresleti csemegekukorica-piac Európában

Jó helyzetben vannak a magyar csemegekukorica-termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában – közölte a Syngenta Kft.
A csemegekukorica a belföldi zöldségtermesztés stabil és fontos kultúrája, Európa legnagyobb termőterülete Magyarországon van. A gazdálkodók az idén mintegy 34 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát, főként Hajdú-Bihar, Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben. Ez a tavalyinál ezer hektárral kevesebb terület, mert a szélsőséges időjárás átírta a terveket.

A késői tavasz, a csapadékos május késleltette a vetéseket, sőt a terület egy részére nem is sikerült vetni a tervezett időpontokban – idézi a közlemény Pereczes Jánost, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetőjét, aki elmondta azt is: a június közepétől augusztus második feléig tartó aszályos időjárás miatt teljes kapacitással kellett öntözni a csemegekukorica táblákat.

A nehézségek ellenére a korai fajták az átlagosnál jobb termést adtak, és a fővetésű területek termése is eléri az átlagos szintet a Syngenta adatai szerint. A cég a legnagyobb csemegekukorica vetőmag forgalmazó Magyarországon, a termőterület több mint 40 százalékán vetnek Syngenta hibrideket.

Az előző évi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki már a múlt év végére Európában, ezért a hazai termelők jó helyzetben vannak – közölték. Így a magyar feldolgozók – a konzervgyárak és hűtőházak – teljes kapacitással készültek az idényre. A megtermelt csemegekukorica nagy részét ugyanis konzerv és fagyasztott állapotban kiviszik az országból.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) előrejelzése szerint a tízéves átlaghoz képest – ami 500 ezer tonna – az idén mintegy 80-100 ezer tonnával kevesebb csemegekukorica terem Magyarországon, mintegy 400-420 ezer tonna termés várható. Ez elsősorban a késői kitavaszodás és az extrém, forró nyári időjárásnak tudható be. A magyar csemegekukorica 90 százalékát exportálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.