Zárszámadás – A mezőgazdasági bizottság támogatta a javaslatot

A parlament mezőgazdasági bizottsága ülésén 14 igen és 6 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a Magyarország 2012-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot.

Érdemi kritika nem hangzott el a múlt évi zárszámadással kapcsolatban – összegezte az elhangzottakat Font Sándor (Fidesz) bizottsági elnök a napirendi pont lezárásaként.

Kőrösmezei Csaba, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fejezeti összegzésében teljesülésként szerepel 189,7 milliárd forint támogatás, 243 milliárd forint bevétel és 418,8 milliárd forint kiadási főösszeg. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél a bevételi főösszeg 8,9 milliárd forintot tett ki, míg a kiadások 15,9 milliárd forintot. Hozzátette: a bruttó hazai össztermék (GDP) a múlt évben 1,7 százalékkal csökkent. Utalt ugyanakkor arra, hogy Magyarország környezetében ugyanez a folyamat zajlott. Jelezte: a kedvezőtlen körülmények – elsősorban az aszály – miatt a mezőgazdaság teljesítménye is mintegy az ötödével esett vissza. Emlékeztetett: a múlt évi zárszámadásban a mező-, erdő- és vadgazdálkodásra vonatkozó adtatok alapján az ágazati kiadási főösszeg 261,6 milliárd forint volt, ami az előző évhez képest 25,6 milliárd forinttal több. Az agrártámogatások összege tavaly 124,9 milliárd forintot tett ki a költségvetési törvény alapján, ami az uniós támogatásokkal kiegészítve 625,8 milliárd forintra rúgott, azaz az agrárium uniós támogatása 2012-ben 500,9 milliárd volt.

Ebből a VM fejezetében 299,3 milliárd forint szerepelt, ami év közben az átcsoportosítások, csökkentő zárolások, valamint az élőző évi maradványok előirányzatosításával 406,9 milliárd forintra emelkedett. Ez a múlt évi zárás szerint 301,9 forintban teljesült – közölte. Hangsúlyozta: az agrár- és vidékfejlesztési támogatások finanszírozására a források a múlt év egészében rendelkezésre álltak. Emellett a közvetlen termelői és agrárpiaci támogatások – amelyek nem szerepelnek a VM fejezetben – szintén jelentős összeget, 347 milliárd forintot tettek ki.

Niklai Heléna ellenőrzésvezető, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nevében azt fűzte hozzá a múlt évi zárszámadáshoz, hogy a tavalyi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelelt: az ellenőrzés megállapította, hogy a törvényjavaslatban szereplő adatok megbízhatóak és megalapozottak. A hibák alapján feltárt összeg 9,9 milliárd forint volt. Ez összességében nem érte azt a szintet, amely törvényjavaslat megbízhatóságát befolyásolta volna.

Jelezte például: a Nemzeti Földalappal kapcsolatos bevételeket az ÁSZ korlátozott véleménnyel látta el, mivel a szerződések adatait és nyilvántartásait a jogelődszervezetek nem vezették naprakészen, a változásokat nem vezették át. Így azok megbízhatósága nem volt megfelelő.

Gőgös Zoltán (MSZP), a bizottság alelnöke és Varga Géza (Jobbik) frakciója nevében elutasította a törvényjavaslat elfogadását. Varga Géza szerint például nem állt elegendő idő rendelkezésre a javaslat érdemi áttekintéséhez.

Ezt követően a termőföld védelméről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a testület egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.