Új alapok az anyaország és az erdélyi gazdaszervezetek között

Új alapokra helyeződtek az anyaország és az erdélyi gazdaszervezetek közötti kapcsolatok 2010 után –jelentette ki Budai Gyula Szovátán a Székelyföldi Agrárinnovációs Fórumon.

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a kormány a 2014 és 2020 közötti tervezési időszakban is komoly forrást szán az oktatásra, fejlesztésre, a határon túli együttműködésekre is. Példájaként a székely termékek magyarországi bemutatását, megismertetését említette, megítélése szerint ezen a területen is jelentős előrelépés történt.

Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a közös, határon átnyúló agrár- és vidékfejlesztési felsőoktatási programokat ismertette. Tóth Katalin a szaktárca frissen indult gyakornokprogramját mutatta be, melynek keretében nemrégiben a Gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködésben – húsz székelyföldi egyetemi és mesteri képzésben részt vevő hallgató kaphatott betekintést a minisztérium és háttérintézményeinek működésébe, valamint a szaktárcánál zajló munkába.

A csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány szervezésében több mint egy éve zajló, a magyarországi és székelyföldi agrár- és vidékfejlesztési szakemberek csúcstalálkozójává előlépő fórum ez alkalommal a növénytermesztés–kertészet, a legelőgazdálkodás, az erdő- és vadgazdálkodás,valamint a turizmusban rejlő kibontakozási lehetőségeket, gondokat, valamint együttműködési formákat vette górcső alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.