Elkezdődött a harmadik Teszedd! országos szemétgyűjtési akció

Az ország 1075 településén több mint 100 ezer önkéntes gyűjti össze az illegálisan lerakott háztartási hulladékot a Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű szemétgyűjtési akcióban – mondta a VM környezetügyért felelős államtitkára.

Illés Zoltán hozzátette: az egynapos akció eredményeként 5-6 ezer tonna szemét gyűlik össze, ami 50 villanymozdony súlyának felel meg, ennek az elszállítását a közszolgáltató vállalatok végzik. Nem volt könnyű kiválasztani azt a több mint ezer helyszínt az országban, ahol az egynapos gyűjtést végzik – tette hozzá. Az aktivisták szombaton vallási, kulturális vagy politikai preferenciától függetlenül kézzel gyűjtik össze a kommunális hulladéknak minősülő szemetet.

Az államtitkár szerint az akció folytatását újra kell gondolni, mert a településeken a legnagyobb problémát már nem a kommunális hulladék, hanem a bontási törmelék jelenti, amelyből „tízezer és százezer tonnákat” raknak le illegálisan, és az összegyűjtését kézi erővel nem lehet elvégezni.

Az akció áttételesen egymillió embert mozgat meg, és a környezettudatosságra irányítja a figyelmet – mondta. A szemetelés megelőzését szolgáló kormányzati intézkedésre további példaként a PET-palackokra vonatkozó betétdíj bevezetését nevezte. A pillepalackból Magyarországon évente több mint 60 ezer tonna kerül forgalomba, ami a környezetbe kikerülve hatalmas mennyiség. Rámutatott: a betétdíj bevezetésével megoldódik ezen szennyező anyag sorsa, mivel utána a fogyasztók remélhetőleg nem fogják eldobni a palackokat.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője hangsúlyozta: mindenki megtette a magáét, az eső ellenére több mint 50 szervezet jelezte csatlakozását a Teszedd! akcióhoz. Közülük az Országos Polgárőr Szövetséget emelte ki a szervezésben biztosított segítségükért. Kérte, hogy minél többen kapcsolódjanak be a munkába, hozzátéve, hogy az ország felén nem esik az eső. Az előzetes regisztrációk alapján nagy a „szemétszüret” iránti érdeklődés, az akció lebonyolítását 1200 ember segíti – mondta.

Németh Szilárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere kiemelte: az egykori Csepel Művek területét mentesítették az illegálisan elhelyezett 2300 tonna galvániszaptól, ami az államnak 120 millió forintjába került. A településen kiemelten kezelik a környezetvédelmet, hamarosan teljes egészében kiépül a csatornarendszer, és országosan védett lett a Tamariska-domb. Bíztatónak nevezte, hogy a szombati akcióra Csepel 16 iskolájából 1036 gyermek regisztrált, és velük együtt 300 felnőtt. A diákokat az eső miatt hazaküldték, de a felnőttek elkezdték a munkát.

Az akció főszervezője a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). Az esemény kiemelt kommunikációs támogatója az MTVA. A szervezésben, lebonyolításban együttműködő partner a Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A munkát mások mellett a polgárőrségek és a vízügyi igazgatóságok segítik országszerte azzal, hogy kiszállítják az önkéntes szervezőknek a TeSzedd!-logóval ellátott gyűjtőzsákokat és a megfelelő mennyiségű kesztyűt.

Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója közölte, a hulladék elszállítását és ártalmatlanítását a társaság 110 gyűjtőpontról végzi el szombat délután 2 órától.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.