A magyar gazdatársadalom visszanyerte rangját

A magyar gazdatársadalom visszanyerte rangját, az OMÉK ünnep a magyar vidék számára – mondta a vidékfejlesztési miniszter, a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján.

Fazekas Sándor kijelentette: „az OMÉK a vidék bemutatkozása a város előtt, a fővárosi közönség előtt, a gazdák számára ünnep, megmutathatjuk mindazt a teljesítményt, amit Magyarország az agráriumban az elmúlt években elért”. Magyarország akkor lehet erős, ha erős vidéki társadalomra támaszkodhat – hangoztatta a miniszter. Reményét fejezte ki, hogy az OMÉK erősíti a magyar mezőgazdaságot és élelmiszertermelést, amely az elmúlt évben komoly sikereket ért el.

Kiemelte: 20 százalékkal nőtt a termelés, nőtt az export, és 30 ezerrel többen találnak megélhetést a mezőgazdaságban. Mindez új korszakot jelent a magyar vidék életében: erősödést, megélhetést, jobb termékeket és minőségi magyar élelmiszert – összegzett a szakminiszter.

Az OMÉK díszvendége Oroszország, amelynek képviseletében Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter kiemelte: a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi exportja évi 7 százalékkal nő. Köszöntőjében a politikus arról beszélt, hogy az orosz fogyasztók ismerik és szeretik a magyar termékeket, mert környezetvédelmi szempontból megfelelőek és magas minőséget képviselnek.

Elmondta azt is, hogy a kiállításon bemutatkozó oroszországi cégek közül a jakutföldi delegáció szarvashússal és szibériai hallal ismerteti meg a magyar közönséget.

Nyikolaj Fjodorov közölte, a napokban írják alá a magyar-orosz felsőoktatási együttműködés kiszélesítéséről szóló megállapodást, a két ország közötti viszony politikai-gazdasági és egyéb területeken is egyre szorosabbra fűződik.

Az október 9-i moszkvai Arany ősz kiállításon Magyarország kiemelt helyen kap bemutatkozási lehetőséget – zárta köszöntőjét a miniszter. Az ország legnagyobb és leglátogatottabb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléjén több mint 500 kiállító összesen többezer négyzetméternyi területen várja az érdeklődőket. Az ötnapos rendezvénysorozat fővédnöke Fazekas Sándor. Az ünnepélyes megnyitó után a miniszterelnök és a vidékfejlesztési miniszter OMÉK-díjakat adott át.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.