Nyilatkozatot fogadtak el a V4+3 agrárminiszteri ülésen

Közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok, valamint Bulgária, Románia és Szlovénia (V4+3) agrárminiszterei ülésükön, összefüggésben KAP céljaival és eszközeivel – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A nyilatkozat aláírói meghatározták azokat a legfontosabb célokat és érdekeket, amelyeket Brüsszelben is érvényesíteni kívánnak – tette hozzá a miniszter. A nyilatkozat egyik legfontosabb konklúziójaként értékelte, hogy az ülés résztvevői a KAP eredményei közül kiemelendőnek tartják az egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS) meghosszabbításának lehetőségét.

Jelentős eredménynek nevezte a miniszter a V4+3 országok számára a KAP pillérei közötti átcsoportosítás lehetőségét, továbbá az önkéntes termeléshez kötött támogatás mértékének megemelését, és az alaptámogatási rendszerre történő átállás esetén igénybe vehető 20 százalékos, termeléstől elválasztott támogatást.

Ez utóbbi az érzékeny ágazatokban lehetővé teszi többlettámogatás nyújtását. A V4+3 országok azt szeretnék elérni, hogy ezek az érzékeny ágazatok már az átmeneti évben, 2014-ben is megkülönböztetett figyelmet kapjanak annak érdekében, hogy a jelenlegi programok kedvezményezettjei ne szenvedjenek semmilyen hátrányt – fejtette ki Fazekas Sándor.

A V4+3 agrárminiszteri ülés legfontosabb témája a közös agrárpolitika mellett az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem, valamint az ökológiai gazdálkodás volt. Az élelmiszerpazarlással kapcsolatban a miniszter elmondta: számos megoldást sikerült körvonalazni, az egyik ezek közül az élelmiszer előállításban a hulladék keletkezésének meghatározása és megelőzése. Az ellátási lánc lerövidítése például hozzájárulhat ahhoz, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen.

A fogyasztók felvilágosítása, valamint a tudatos vásárlási szokások kialakítása is nagy jelentőséggel bír. Az ülés résztvevői egyetértettek abban is, hogy helyre kell állítani az élelmiszer tiszteletét, és ebben kiemelkedő szerepe van az oktatásnak már a korai gyermekkortól kezdve.

Az ökológiai gazdálkodással is foglalkoztak az agrárminiszteri találkozó résztvevői. Ezzel kapcsolatban a miniszter megemlítette: a közétkeztetés nem tartozik az uniós ökológiai rendelet hatálya alá, mégis fontos ennek a területnek a szabályozása akár nemzeti, akár magán feltételredszerek kialakításával, hogy egészséges, biogazdálkodásból származó élelmiszerek kerüljenek a közétkeztetésbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.